Підтримати нас

Суд виніс вирок працівниці Дар’ївської виправної колонії на Херсонщині за держзраду

Автор статті
07 грудня 2023 14:57
1,147
Поширити:

Малиновський районний суд м. Одеси визнав колишню працівницю Дар'ївської виправної колонії № 10 (Херсонська область) Аллу Рубан винною в державній зраді й призначив їй дев’ять років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

Вирок оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як зазначено в матеріалах справи, Алла Рубан народилась і виросла в селі Федорівка Білозерського району Херсонської області, заміжня. За спеціальністю молодша медсестра. До окупації Херсонщини Російською Федерацією служила на посаді молодшого інспектора 1 категорії відділу охорони Дар'ївської виправної колонії № 10, давала присягу на вірність народу України. 

Влітку 2022 року порушила присягу й добровільно перейшла на бік ворога –  погодилася працювати під егідою окупантів на аналогічній посаді “младшего инспектора 1 категории отдела охраны в ИК “Дарьевская исправительная колония (№10)” Управления службы исполнения наказаний по Херсонской области Федеральной службы исполнения наказаний”.

Але після деокупації правобережжя залишилася на підконтрольній Україні території. 

Затримали Аллу Рубан у березні 2023 року. Жінці інкримінували злочин за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану – карається позбавленням волі на п'ятнадцять років або довічним, із конфіскацією майна).

Малиновський районний суд Одеси 4 грудня 2023 року визнав колишню працівницю Дар'ївської виправної колонії № 10 винною й призначив їй дев’ять років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

Вирок поблажливіший, ніж передбачено санкцією статті. Проте таке покарання було передбачено угодою про визнання винуватості між Аллою Рубан та прокуратурою. Колишня працівниця державної установи не переховувалася від правоохоронних органів, повністю визнала свою вину й допомогла слідству викривати інших зрадників.

Оголошуючи вердикт, суд зазначив: багато інших працівників державних установ вирішили, що РФ, окупувавши Херсонську область, прийшла на вказані території щонайменше надовго. Пристосування, як і конформізм, є очевидно легшим засобом дій. Кожний має право на вибір. Натомість для державного службовця, особливо в умовах військової загрози, такого права вибору не існує – підкреслив суд.

Раніше Медіаплатформа “Вгору” писала, що затримали й повідомили про підозру в держзраді та колабораціонізмі колишньому начальнику чергової зміни одного з відділів Дар’ївської виправної колонії.

За аналогічний злочин також судять колишнього молодшого інспектора відділу охорони ДВК № 10.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ