Підтримати нас

Де в Херсоні буде центр культури

31 березня 2016 08:00
1,121
Поширити:

У Херсоні назріває скандал. Палац молоді та студентів хочуть реорганізувати у Молодіжний культурний центр.

Проте керівництво та працівники Палацу категорично проти подібних експериментів. Свою позицію колектив озвучив на прес-конференції 29 березня.

Проти експериментів

Спочатку директор Володимир Яценко довго розповідав про приємні зміни, що відбуваються у Палаці. Там з’явилося опалення, нові крісла, закупили нове звукове та світлове обладнання. Незабаром ремонт добереться і до вбиралень, вікон, а влітку оновиться і фасад будівлі.

Далі згадав про тяжкий шлях відродження колишнього Будинку культури текстильників. Борги по зарплаті, 92 арешти будівлі, холод у приміщеннях.

Зараз у палаці займаються багато спортсменів, ветеранський хор, дитячі танцювальні колективи, проводиться багато музичних, патріотичних фестивалів, проводять КВК, репетирують студенти державного університету. І, за словами директора, у закладу дуже багато планів на майбутнє. Але…

– Нещодавно я побачив в Інтернеті новину, що нас збираються реорганізовувати у Молодіжний центр. Навіщо? У нашому Палаці і так вже багато років працює молодіжний центр. А куди підуть люди? Залишаться без роботи?Я вважаю, що просто хтось поклав око на будівлю. Коли у ній нічого не було, то нікому і не була потрібна. У Херсоні багато будинків культури спочатку переводили у молодіжні центри, а потім комусь продавали. Де вони зараз? Немає, – заявив Володимир Яценко.

За його словами, ніхто його не попереджав про такі зміни. Навіть більше – у Молодіжного центру буде такий самий статут, як і у Палацу студентів.

– Я дізнаюся, що наше питання винесли на розгляд сесії обласної ради 31 березня. Хоча мене запрошували на засідання лише однієї депутатської комісії. Я сказав депутатам, що проти подібної реорганізації. І депутати мене підтримали. Поки робити ми нічого не будемо, а почекаємо рішення, яке приймуть на сесії, – сказав Володимир Яценко.

Цирк проти боксу?

– Ми запитали у начальниці управління культури Світлани Думинської, чому виникла така ідея з реорганізацією. Начебто до неї зверталося багато молодіжних громадських організацій. Проте їх перелік вона не надала. Повідомила лише, що до неї звернулась естрадно-циркова студія “Джин Рох”, – продовжив свій виступ директор Палацу молоді.

Ця студія відома далеко за межами України, вони призери багатьох міжнародних змагань і фестивалів. Її керівника, Романа Ващенка, на прес-конференцію не запросили. Про неї він дізнався випадково.

З чим саме зверталися артисти до управління культури?

– Спочатку ми звернулись до Володимира Яценка з пропозицією взяти в оренду, за гроші, спортивну залу, щоб там тренуватися. Нам відповіли, що там вже тренується секція з тайського боксу. Нам запропонували графік: три дні у залі боксери, а чотири займаємось ми. Спочатку ми погодилися. Але написали звернення до управління культури з проханням дати нам залу на усі 7 днів. Жодної реорганізації Палацу ми не просили, – розповів присутнім Роман Ващенко.

Незважаючи на таку заяву, циркачів назвали ледь не рейдерами, і що вони хочуть просто забрати собі комунальну власність. І начебто тепер саме через їх звернення до управління культури Палац молоді може зникнути…

Не знищення, а розвиток

Представників обласного управління культури на прес-конференцію також не запросили. Тому ваш кореспондент зв’язалася телефоном із його керівником Світланою Думинською.

– До минулого року заклад Палац молоді і студентів підпорядковувався управлінню сім’ї, молоді та спорту. Зараз його передали управлінню культури. Тому я усіляко намагаюсь привернути до закладу максимальну увагу – ми проводимо там багато заходів, ремонт за кошти обласного бюджету.

Прокоментувала Світлана Віталіївна і звинувачення у неповідомленні про майбутні зміни в структурі закладу.

– Стосовно створення Молодіжного культурного центру я особисто розмовляла з Володимиром Яценком. Він прийшов до мене із пропозицією додати кілька ставок для ще кількох працівників, які б займались творчими проектами. Додаткових коштів у бюджеті на це не передбачено. Тобто, доведеться ці ставки забрати у когось. Але ж я маю такий крок аргументувати депутатам. Тому і виникла ідея реорганізувати Палац у Молодіжний центр. Я запропонувала Володимиру Яценку розробити програму розвитку цього центру, як він його бачить. Але жодних пропозицій він мені не приніс, – розповіла нам Світлана Думинська.

На вулиці працівників не залишать. Після юридичних процедур їх усіх поновлять на роботі. І ще доведеться приймати на роботу додаткових творчих працівників. Процес реорганізації коштуватиме бюджету Херсонщини приблизно 10 тисяч гривень.

– Цей проект я представила на усіх комісіях. І усі депутати мене підтримали. До речі, Міністерство культури наприкінці лютого видало акт. До 24 серпня цього року ми маємо провести конкурси на посади директорів усіх закладів культури. Відбір буде проходити в режимі онлайн, брати участь може будь-хто. Програми претендентів буде оцінювати спеціальна комісія з 9 чоловік, троє з яких – представники громадськості, – прокоментувала начальник управління культури.

Розповіла Світлана Віталіївна і про не дуже гарні речі, які відбуваються у ДКТ. За її словами, усі спортивні секції, які там займаються, не укладали договорів оренди на приміщення. Відповідно, плата іде не через бухгалтерію.

– Палац – це все ж таки вузькопрофільний заклад, Центр – це вже розгалуженість напрямків для молодіжної творчості. Така назва – не пониження, а підвищення статусу. Молодь повинна знати, що у них є свій центр, куди вони можуть приходити зі своїми ініціативами, – говорить начальник управління культури Херсонської ОДА.

Остаточну крапку в цьому питанні мали поставити депутати обласної ради на сесії 31 березня. І поставили - реорганізації не буде. Принаймні, найблищим часом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ