Підтримати нас

Чи є небезпечні кавуни та дині на херсонських ринках?

Автор статті
18 липня 2020 09:00
826
Поширити:

У п'ятницю, 17 липня, у Херсоні фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, разом із журналістами, з'ясовували, чи є нітрати в херсонських кавунах і динях.

Для цього кілька плодів надали для дослідження до Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л.С. Ценковського. Допустима норма нітратів для кавунів – 60 мг на 1 кг. У всіх зразках вміст нітратів виявився на рівні 11 мг.

“Перша партія саме херсонських кавунів з відкритого ґрунту до нас надійшла два тижні тому. Якщо порівнювати з минулим роком, то наші кавуни надійшли днів на 40 пізніше. До цього в області реалізовували кавуни з Узбекистану та Туреччини. Як показує практика, з усієї кількості позитивні проби на нітрати виявляються не більш, ніж в 1%” - каже керівник Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л.С. Ценковського Віталій Дериведмідь.

Керівник лабораторії додав, що минулого року близько 50 разів кавуни не допустили до реалізації, це приблизно 90 т. Цього року подібних випадків ще не було.

А от результати по динях менш втішні. У двох з трьох зразків вміст нітратів був вище у 2-3 рази – 253 мг/кг при нормі в 90 мг/кг.

Вживання такої продукції може призвести до харчового отруєння. Як потім з’ясувалось, усі плоди були придбані у місцях стихійного продажу.

“Споживач має право вимагати у продавця результати лабораторних досліджень. На офіційно зареєстрованих ринках такі дослідження проводять лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У місцях, де кавуни та дині продають несанкціоновано, наприклад, на стихійних ринках, подібних досліджень не проводиться” – зазначив начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський.

Про усі позитивні випадки лабораторія сповіщає Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Якщо приймається рішення про заборону реалізації, то, за законом, власник повинен цю продукцію або утилізувати, або пустити на переробку, наприклад, для виробництва соків. Тоді продукт розбавляється і вміст нітратів знижується до норми.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ