Підтримати нас

Чотирилапі "робінзони". Як покинуті коти та собаки виживають у херсонських плавнях

Автор статті
28 січня 2022 06:30
1,166
Поширити:

Середина вересня 2021 року в Херсоні видалася спекотною: наприклад, ще в неділю, 19-го, стовпчик термометра вдень підіймався до +23 градуси за Цельсієм. Ці сприятливі дні багато городян використовували, щоб перед настанням осінніх холодів з  вітрами й дощами насолодитися останніми миттями літа. Благо, в обласному центрі та його околицях належних місць достатньо. Наприклад, Малий Потьомкінський острів користується популярністю серед херсонців, які люблять відпочивати на природі.

 

“У минулому вересні я з мамою та братом вирушили до Гідропарку - посмажити ковбасок гриль та погрітися на сонці, - розповідає моя співрозмовниця, 37-річна Валентина. - Зібрали багаття, пішов ароматний дим. Аж раптом на краю галявини з'явився  вухатий і пухнастий - гість”.

Це був молодий кіт, який, мабуть, прийшов на  запах ковбасок. Він поводився обережно і недовірливо, при найменшому наближенні людей відскакував у кущі.

“Ми подумали, це, напевно, кіт, якого хтось підкинув у плавні: господарі не захотіли возитися з твариною, - продовжує моя співрозмовниця. - Хотіли його спіймати й віднести хоча б до мосту, а то й далі, до  кінцевої зупинки тролейбуса "четвірки". Але кіт був  наляканий і в руки не дався. А потім взагалі втік”.

Як зазначають очевидці,   тварин -"підкидьків" на Малому Потьомкінському чимало. Це не лише кішки, а й собаки: їх, як правило, ще зовсім у юному віці привозять до цього малодоступного місця, щоб назавжди забути. Залишившись  самі собі, брати наші менші швидко дичавіють і змушені нишпорити по чужому куточку, сподіваючись добути хоч якусь мізерну їжу.

А потім починаються ті самі холоди, і колишні домашні тварини опиняються на межі виживання. Далеко не кожному чотирилапому "робінзону" вистачає кмітливості,   та енергії, щоб прибитися хоча б до тутешнього зоокуточка, де, можливо, працівники  підприємства "Гарантія" зжаляться над ним і нададуть хоч якийсь притулок та їжу. А зиму, звісно ж, навряд чи вдається пережити бодай якомусь коту чи собаці.

“Колись ми з друзями вибралися до Гідропарку посеред зими, - доповнює розповідь Валентини - Андрій. - Бродили островом, і раптом  помітив дупло в одному з дерев, в якому було тіло одного такого кота. Бідолаха, мабуть, намагався хоч якось уберегтися від морозу, знайшов собі жалюгідне сховище. Але врятуватися не вдалося”.

На жаль, такі страшні історії в Херсоні можна почути  часто. Тим часом, як відомо, у листопаді минулого року набув чинності закон №2351, який запроваджує кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Зокрема, з цього моменту заборонено “завдавати домашнім тваринам біль, страждання чи пригнічення”, а також “залишати тварину без можливості укриття у приміщенні при температурі повітря понад +20 °C або менш ніж  0 °C” (ці два пункти, як бачимо, повністю відповідають ситуації, приклади якої описані вище). Зараз за жорстоке поводження з тваринами громадянина України можна притягнути до адміністративної відповідальності з 14 років, а з 16 років – до кримінальної. Таку людину в теорії повинні позбавляти права на утримання тварин на 5 років. 

Крім того, дуже суворі покарання передбачені за тяжкі злочини. Так, жорстоке поводження з хребетними, що призвело до пошкоджень, каліцтва, загибелі тварини загрожує обмеженням волі  від 1 до 3 років або позбавленням волі   від 2 до 3 років. Нагляд за захистом тварин від жорстокого поводження покладено на поліцію.

Звичайно, всі ці заходи можуть бути дуже дієвими, але й нововведення в законі, схоже, не заважають деяким двоногим вдаватися до колишніх методів позбавлення від небажаного вихованця. Інакше не поясниш той факт, що вже зараз, у перші тижні січня 2022-го, є свідки, які на Малому Потьомкінському бачили  одразу кількох диких котів і собак. І можна не сумніватися, що ці сіромахи опинилися на острові вже цієї зими.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ