Підтримати нас

Чому гине риба

18 вересня 2016 11:08
726
Поширити:

Земляки зі Станіслава повідомили про надзвичайно потужний замор риби на нашому “глибокому”  березі (особливо у районах Мовчанівки та коси) та у водному прибережжі, пише на своїй сторінці у Фейсбук журналіст Олександр Голобородько.

На березі – суцільна, майже 2-метрова смуга з бичків, заморену рибу кількох порід (окунь, густиря, тарань, дворічки стерляді тощо; дуже багато мальків) видно за кілька десятків метрів у прилеглій акваторії.

Подібні картини на Дніпровсько-Бузькому лимані в останні роки стають хронічними (додаю, для ілюстрації, фото від 16 серпня 2015 року).

Серед причин такого явища – різке скорочення скиду дніпровської води до Лиману, накопичення у придонні шкідливих осадів; викиди сірководню під впливом високих температур ведуть до заморних явищ.

У цілому, екологія Лиману постійно погіршується. Скид дніпровської води знижується, цим “користується” Чорне море, настійливо “напирає” на Лиман, підвищує його засолонення. У майбутньому це призведе до неминучих змін у флорі та фауні Лиману (тут, зокрема, вже прописались пелікани), погіршення якості питної води у прилиманських населених пунктах. Спостерігаються системні процеси заростання прибережжя водною рослинністю та замулення акваторії. Ускладнюється судноплавство. Частина фахівців-екологів наголошують: якими б вартісними не були б у майбутньому роботи, без спуску дніпровських водосховищ не обійтися: потрібне рятівне оздоровлення Дніпра та Дніпровсько-Бузького лиману.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ