Підтримати нас

Чому біопластик не вирішує проблему забруднення природи: дослідження

Автор статті
07 січня 2021 17:00
1,024
Поширити:

За інформацією Greenpeace, стрімке зростання масового виробництва біопластику випереджає природну здатність матеріалу розкладатися.

Китай - найбільший у світі виробник пластикових відходів - ввів на початку 2020 року заборону на виробництво кількох видів одноразових пластикових матеріалів. Це спонукало виробників збільшити випуск біоаналогів. До 2025 року, коли в країні набуде чинності заборона на одноразовий пластик, планується виробництво 5 мільйонів тонн біорозкладаних пластикових відходів на рік.

Біорозкладана пластмаса руйнується під впливом живих організмів. Більшість її видів вимагає спеціальної промислової обробки при високих температурах. А залишений на звалищах у природних умовах біопластик буде розпадатися довго і при цьому продовжить виділяти вуглець в атмосферу. 

«При відсутності обладнання для компостування велика частина біопластику потрапляє на звалища або, що ще гірше, у річки й океан, - говорить доктор Моллі Чжуннан Цзя. - Перехід з одного типу пластику на інший не вирішить проблему забруднення пластиковими відходами, з якою ми боремося».

Одна з основних проблем, пов'язаних з біорозкладаним пластиком, - це нерозуміння того, що це за матеріал. Більшість пластмас можна відправити на звичайну побутову переробку або в домашній компостний бак. Це означає, що у споживачів часто немає можливості доставити упаковку на переробне підприємство.

У звіті Greenpeace йдеться, що попит на біорозкладні матеріали потрібно припинити. Необхідно інвестувати в рішення, які дійсно скоротять кількість пластикових відходів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ