Підтримати нас

Через масову вирубку лiсiв уряд вирiшив взагалi її заборонити

Vgoru
21 травня 2016 06:15
641
Поширити:

Рiшення Кабмiну тимчасове - ухвалене до перегляду регулювальних актiв, повiдомив мiнiстр екологiї та природних ресурсiв Остап Семерак.

За словами мiнiстра, мораторiй на вирубки дiятиме до перегляду Мiнприроди, Мiнагрополiтики, Держлiсагентством нормативно-правових актiв, якi регулюють порядок i правила їх здiйснення. Це рiшення стало реакцiєю уряду на звiт Семерака щодо iнспекцiї нацiональних паркiв Карпатського регiону.

Докладнiше - у розмовi газети "Експрес" з активiстом Нацiонального екологiчного центру Олександром Соколенком.

- Наскiльки серйозною в нас є проблема вирубки лiсiв? I чому це, власне, проблема?

- Останнiми роками дiється цiлковита вакханалiя. Рiч у тому, що лiсовi господарства керуються чинним законодавством, яке надає повне право їм самим визначати санiтарний стан лiсiв. Це створює грунт для зловживань. Лiси, цiкавi господарствам з погляду комерцiйної привабливостi (наприклад, дубовi дiброви), вони оцiнюють як хворi й такi, що пiдлягають санiтарнiй вирубцi. Далi їх оформляють як дрова, а грошi вiд реалiзацiї кладуть собi в кишенi. Причому добросовiснiсть так званих санiтарних заходiв нiхто не контролює.

Тому я вважаю правильним запровадження мораторiю на вирубку лiсу на час, доки не з'явиться законодавчий механiзм, що унеможливить зловживання в цiй галузi.

- Наскiльки вигiдно було здiйснювати незаконнi вирубки?

- Та навiть в iнтернетi безлiч оголошень про продаж деревини! Для прикладу, вартiсть кубометра дуба-кругляка залежно вiд сорту коливається вiд 3 до 8 тисяч гривень. Чорнi доходи, звiсно, залежали вiд того, якими обсягами хто рубав. Однак зрозумiло, що в масштабах країни це сотнi мiльйонiв, мiльярди гривень!

- Чи є гарантiя, що пiсля впровадження мораторiю лiси перестануть вирубувати? Хто поїде перевiряти ситуацiю, скажiмо, у вiддалених районах Карпат?

- Лiс непомiтно вивезти неможливо. Якщо його везуть трасою, це можуть помiтити представники полiцiї. Тепер у них будуть усi пiдстави зупинити машину та почати перевiрку. Крiм того, нехай i пересiчнi громадяни, коли бачать, що везуть лiс, фотографують машину на смартфон або просто запам'ятовують номери, далi телефонують у полiцiю, повiдомляють їй цi номери та напрям руху.

- А ранiше полiцiя на вирубку лiсiв не реагувала?

- Доки не було мораторiю Кабмiну на вирубку, полiцiя мало що могла зробити. Вона зупиняла машини з лiсом, але за документами, якi самi собi для вирубки пiдготували лiсовi господарства, все було законно. Тепер же, якщо хтось везтиме зрубаний лiс, це одразу ставатиме приводом для розслiдування.

- Як мотивувати мiсцевих жителiв повiдомляти про порушення мораторiю в полiцiю?

- Люди самi повиннi розумiти, яку користь для них мають лiси. Вони стримують силу вiтру, у результатi зменшуючи руйнування пiд час сильних поривiв, очищують повiтря та сприяють температурному балансу. Вiдомо, що мiсцевiсть, яка не має лiсiв, влiтку бiльше прогрiвається, а взимку бiльше охолоджується, тобто контраст температур стає значнiшим. А в Карпатах вирубки лiсiв взагалi призводять до катастрофiчних наслiдкiв -- повеней, якi
заливають цiлi села.

Загалом у нас дуже мало лiсiв. Ранiше їх було 14% загальної площi держави, а пiсля перiоду "дикого капiталiзму" в цiй сферi не впевнений, що 7% залишилося. Отже, добре, що у владi нарештi взялися вирiшувати проблему.

Iрина КОВАЛЕНКО

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів