Підтримати нас

“Був сильний дощ, але це нас не зупинило” — історія фото випускників біля зруйнованої школи в Любимівці

Vgoru
Автор статті
01 червня 2023 13:53
1,744
Поширити:

Учні 9-го класу Любимівської школи Нововоронцовського району провели останній дзвоник на руїнах своєї школи. Вони зробили спільне фото біля зруйнованої будівлі, яке вже стало відомим у соцмережах. Його опублікувала учениця Анна Уродлівченко.

Учні 9-го класу біля своєї зруйнованої школи в Любимівці

Про створення цього фото, труднощі навчання під час окупації та плани на майбутнє розповіли в прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору” класна керівниця учнів Тетяна Кошур, авторка фото учениця Анна та її однокласниця Лілія. 

Тетяна Кошур розповідає, що важко було організувати завершення навчального року, адже в багатьох дітей забрали гаджети та сім-карти. З ними було тяжко фізично зв'язатися.

 “У нас було літо для того, щоби підготувати навчання і налагодити зв'язок, зібрати дітей до купи, у тому числі з окупованих територій. Отже, 90% дітей ми повернули до нашої школи, але ж дистанційно”, — розповідає Тетяна Кошур.

“І 3 жовтня наше село звільнили, і я отримала вісточку від своєї учениці Ані Уродлівченко.  Вона мені написала, що врятувала мою чашку з учительської. На тому горнятку було фото моєї родини, і так вона його знайшла й мені передала. Це було повідомлення,  яке мене дуже розчулило”, — пригадує вчителька. 

Жінка розповідає, що діти не просто навчалися, а ще й брали участь у різних акціях, конкурсах, здобували призові місця. Зараз у планах на майбутнє — підготовка до здачі ЗНО та закінчення старшої школи.

Учениця Лілія розповідає, що для них цей рік був дуже складним, адже навчатися в окупації — важко. 

“Завжди був поганий інтернет-зв'язок, повітряні тривоги — це все було перешкодами для нашого навчання в окупації”, — ділиться дівчина. 

Анна додає, що окупанти залякували дітей, аби ті починали вчитися за російською програмою. Вони завжди обвинувачували місцевих у тому, що вони — координатори, якщо бачили в людей мобільний телефон. 

Тетяна Кошур розповідає, що вже більшість її колег повернулися. Батьки з дітьми теж повертаються: у селі вже є до 90 дітей різного віку, понад 60 дітей шкільного віку.  

“Ми не припиняємо роботу з батьками. Річ у тім, що найбільша причина, чому сім'ї не повертаються — немає куди. Хати сильно пошкоджені. Також є страх, тому що ми кожного дня чуємо обстріли берегових сіл, страх замінування. Саме через це багато хто із молодих сімей не ризикує повертатися”, — пояснює вчителька.

Класна керівниця Тетяна Кошур, учениці Анна та Лілія у прямому ефірі "Вгору"

Щодо створення фотографії, то запропонували її створити дівчата. Усе відбувалося з дозволу батьків, які залишилися за кадром. У той день також була ціла бригада дорослих — група інженерів, які обстежували будівлю, щоб уже готувати проєктно-кошторисну документацію для відновлення школи. 

“До речі, у той день був дуже сильний дощ, але це нас не зупинило. Усі були раді один одного бачити. Сльози на очах. Мені здається, і хлопці теж не знали, куди себе подіти. Вони знайшли м'яч біля школи покинутий, і там грали у волейбол. Діти хочуть спілкування, хочуть офлайн-навчання. Усім набридло за ці три роки дистанційне навчання”, — ділиться вчителька.

Тетяна Кошур розповідає, якщо посунеться лінія фронту, то є шанс навчатися офлайн. У селі є приміщення, яке можна підготувати. Діти зможуть навчатися у дві зміни, тому що це приміщення не пристосоване для такої кількості дітей. За словами вчительки, можливі різні варіанти, наприклад, початкова школа може навчатися офлайн, а старша — дистанційно, а, можливо, навпаки. 

Нагадаємо, цього року в школах Херсонської області навчання завершили 3 тисячі 733 випускники. З них 206 – з відзнакою. Також відомо, що на Херсонщині понад 300 освітніх закладів пошкоджені або зруйновані російськими обстрілами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ