Підтримати нас

Був ніким, а став Іваном

15 листопада 2016 13:01
1,147
Поширити:

До громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я звернувся 20-річний Іван.

Після анексії Криму Російською федерацією хлопець виїхав з півострова. Спочатку переїхав до Києва. Там намагався влаштувався на роботу, винаймав житло. Проте знімати квартиру у столиці для Івана було задорого. Він вирішив пошукати прихисток в інших містах України. Так вітер мандрів привів його до Херсона.

Влітку хлопець заробляв на життя підробітками на морському узбережжі. До Херсона хлопець повернувся із засмагою та без паспорта. Куди подівся документ – хлопець не пам’ятає.

За допомогою Іван звернувся до соціальної служби. Спеціалісти хлопця без документів направили до громадської приймальні Фонду милосердя. Усе, що було на руках у переселенця, – ксерокопія паспорта громадянина України.

Мама Івана лишилась у Криму, тому змогла переслати йому необхідні документи для відновлення українського паспорта. Заяву до міграційної служби він також написав.  За українським законодавством, якщо житель Криму втрачає український паспорт, то відновити його мають за місяць. Проте увесь цей час хлопцю потрібно було десь жити. Житла для переселенців у Херсоні досі немає. Тож рятувальники погодились розмістити хлопця. Але знову проблема – довідки про статус переселенця у нього немає. За словами Івана, у Києві він ставав на облік як внутрішньо переміщена особа.

Тому юристи Фонду направили запит до столиці для підтвердження слів хлопця. І надіслали листа до обласної міграційної служби, аби паспорт Іван отримав якнайскоріше.

Із Києва прийшла відповідь, що хлопець дійсно переселенець і відновити  довідку – не проблема. І головний документ громадянина України йому видали швидко. Щасливий Іван написав подяку за турботу та професіоналізм юристам Херсонського обласного Фонду милосердя здоров’я.

– Цей випадок знову підняв проблему відсутності в Херсоні якогось притулку для безхатченків. У Миколаєві подібний заклад працює вже 15 років, у Києві доба проживання у гуртожитку для безхатченків коштує 5 гривень на добу. У Херсоні  проблему  також обговорювали. Але на цьому все і скінчилось, – розповідає керівник приймальні Наталя Козаренко.

P.S. Юридичну консультацію переселенці можуть отримати за адресою: м. Херсон, вул. Фрунзе, 2, офіс 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03.

За психологічною допомогою можна звертатися до психолога Андрія Калити за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, тел. 050-418-10-01.

Публікація підготовлена в рамках проекту "Будуємо Херсонщину разом" за підтримки Black Sea Trust і німецького Фонду Маршалла. Думки авторівпублікаційне обов'язково збігаються з точкою зору Black Sea Trust, німецькогоФонду Маршалла або їх партнерів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ