Підтримати нас

Боротьба з курінням в Україні: що підготували для курців

Автор статті
04 липня 2019 06:15
731
Поширити:

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило законопроект, в якому пропонується суттєво посилити контроль за виробництвом та обігом тютюнових виробів.

У документі сказано, що ароматизовані сигарети і цигарки з високим вмістом смол і нікотину в країні потрібно заборонитипередає сайт "Gazeta.ua".

У законопроекті до звичайного паління прирівнюють і використання електронних сигарет. Такі норми в нашому законодавстві відсутні, і люди, які курять електронні сигарети в громадських місцях, сміливо заявляють, що курінням це зовсім не вважається. У новому документі сказано, що куріння тютюнових виробів буде означати не тільки згоряння тютюну, а й нагрівання, і тління.

Визначили норму, яка покликана зобов'язати імпортерів і виробників електронних сигарет і заправних контейнерів до них інформувати центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, про будь-які вироби, які вони планують ввести в обіг на території України. Такі повідомлення потрібно буде подавати в електронній формі за 6 місяців до запланованого введення в оборот. У разі порушення вимог цього закону передбачено штраф від 5 до 50 тис. грн.

Законопроект додає чимало нових заборон. Зокрема, на території України хочуть заборонити реалізацію, виробництво (крім того, що йде на експорт) і імпорт: тютюну для перорального застосування; сигарет, в яких показники вмісту перевищують: нікотину - 1,0 мг, смоли - 10 мг, монооксиду вуглецю - 10 мг; тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичних попереджень; сигарет і тютюну для самокруток з характерним запахом і смаком (отриманим в результаті дії добавки або комбінації добавок, в тому числі, серед іншого, фрукти, прянощі, трави, спирт, цукерки, ментол або ваніль); тютюнових виробів, що містять такі добавки, як вітаміни або інші добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має переваги для здоров'я або призводить до зменшення ризиків для здоров'я; кофеїн або таурин і інші добавки, які асоціюються з енергійністю та життєвою силою; добавки, що володіють властивостями робити викиди кольоровими; для тютюнових виробів для куріння, добавки, які полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину; добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості в неспаленої формі; сигарет і тютюну для самокруток, що містять смако-ароматичні добавки в будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, упаковка, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах або смак відповідних тютюнових виробів, або ж інтенсивність диму; тютюнових виробів з використанням на їх упаковці або на самих тютюнових виробах будь-яких елементів або ознак (тексти, символи, назви, торговельні марки, образні або інші ознаки), які: рекламують тютюновий виріб або сприяють його споживання; включають інформацію про вміст нікотину, смол і т.д .; вказують на те, що визначений тютюновий виріб є менш шкідливим, ніж інші; повідомляють про смак, запах, будь-яких смакоароматичних добавок або про їхню відсутність; нагадують харчової або косметичний продукт; вводять в оману, що визначений тютюновий виріб має екологічна перевага.

"Директива 2014/40 / ЄС передбачає нові правила маркування тютюнових виробів, а саме: збільшення розміру зображень (що попереджають про шкоду - Ред.) І їх щорічна ротація; введення визначення і регулювання електронних сигарет, заправних контейнерів і трав'яних виробів, призначених для куріння; заборона використання смакових добавок до тютюнових виробів, як одного із засобів маркетингу; зменшення допустимих норм вмісту нікотину, смоли і монооксиду вуглецю; введення звітності за інгредієнтами і добавкам до тютюнових виро ліям; встановлення механізму контролю за обігом тютюнових виробів", - розповідає в коментарі сайту" Сегодня "Ірина Сисоєнко.

На кожній упаковці тютюнових виробів мають бути медичні попередження про шкоду куріння, комбіновані з кольоровими фотографіями. У цілому попередження повинні займати не менше 65% площі пачки. Вони також повинні бути нанесені і на упаковки електронних сигарет і контейнерів для заправки, щоправда, тут їхня площа не повинна бути менше 30%.

До того ж, не можна буде продавати тютюнові вироби поштучно. Так, за продаж упаковок, в яких менше 20 сигарет, або ж просто за поштучний продаж сигарет (крім сигар) буде штраф від 1 до 10 тис. грн.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ