Підтримати нас

Більше ніяких "Я тут натиснула одну кнопочку і ця штучка зламалася..." або навіщо їй паяльник?

Автор статті
10 березня 2020 08:40
712
Поширити:

Але це не гурток радіотехніки, це одноденна майстерня "Запаяємо все!", яку відкрили на честь 8 березня в рамках тижня фем-активізму.

У більшості людей Міжнародний жіночий день асоціюється з квітами, цукерками та романтикою і аж ніяк не з ремонтом електроприладів, — організаторка заходу Тетяна Боусова розповідає, навіщо потрібен цей захід:

- Зазвичай, коли вдома щось ламається — лагодять чоловіки. Це відбувається не через те, що жінки менш розумні, а через дивні перекоси у вихованні. Хлопці та дівчата в школі вивчають усі предмети разом, а коли в розкладі з'являється урок праці, їх ділять за статтю: дівчат вчать куховарити та шити наволочки, а хлопців — виготовляти меблі, інструменти та лагодити електроніку. І ніхто не замислюється, що дитина має право сама обирати, чим їй займатися на уроці трудового навчання. Ви бачите, що сьогодні на воркшоп* прийшло дуже багато жінок і два хлопці. Так руйнується стереотип про суто "жіночі" або суто "чоловічі" заняття та професії. Це нормально, коли дівчина може  змайструвати книжкову поличку та полагодити кран або - хлопець куховарить і може пришити ґудзик , - пояснює фем-активістка.

Майстерклас проводився безкоштовно, у дружній атмосфері.

Воркшоп "Запаяємо все!" в Херсоні відбувається вже втретє — заняття проводить волонтер Максим Шевченко. Чоловік підкреслює, що також не в захваті від гендерних стереотипів, тому залюбки проводить такі зустрічі й ділиться  знаннями та навичками. Спочатку Максим пояснив, як користуватися паяльником, що потрібно мати, аби спаяти 2 дроти, як виявити несправність, якщо ізоляція не постраждала. Після інструктажу перейшли до практики.

Максим Шевченко — самоучка, спочатку він зацікавився електротехнікою, а потім хобі стало його заробітком.

Через незначні пошкодження люди часто викидають ще справні речі, якими можна було б користуватися багато років. На думку Максима, кожен може виробити в собі корисну звичку лагодити старе замість того, щоб постійно купувати нове. "У людей має прокинутися екологічна свідомість. Навушники, підзарядки, фени, праски, кип'ятильники, інструменти - усе це дуже часто ламається. Замінивши одну-дві деталі, ми економимо не тільки власні кошти, але й не створюємо зайвого сміття",- додає волонтер.

Під час воркшопу волонтер підходив до кожної учасниці й пояснював, як полагодити той чи інший прилад.

На підтвердження слів Максима учасниці та два учасники майстерні власноруч уперше в житті спаяли кілька дротів і подарували друге життя навушникам, кабелю для передачі даних, настільній лампі ...

Учасниці Еллі вдалося самотужки "реанімувати" вентилятор для комп'ютера. Жінка дуже пишається собою і жалкує, що раніше не ходила на такі заходи. "Я переконана, що обмеження за статтю - це якийсь пережиток з минулого. Поки що цей майстерклас - це найкращий подарунок на 8 березня, я тепер можу все!"

Акція "Запаяємо все!" проходила за адресою: пр.Успенський, 19 на базі громадської організації "Інша".

*воркшоп — цех, майстерня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ