Підтримати нас

Бджоляри створили петицію проти використання інсектицидів

Автор статті
14 липня 2018 14:36
680
Поширити:

Вони вимагають заборонити ввезення і використання імідаклоприду.

Бджолярі створили петицію на сайті Верховної Ради, в тексті якої вони вимагають заборонити ввезення, виготовлення, продаж і застосування інсектицидів на основі компоненту імідаклоприду, а також тих, які можуть наносити шкоду бджолам і навколишньому середовищу. Про це передає сайт kurkul.com.

Як відмічає Офісу ефективного регулювання (BRDO) у доповіді про ринок меду, в Україні відсутнє відповідне законодавство, на основі якого можна було б захистити інтереси виробників меду та визначити процедуру підтвердження обставин отруєнь для судів.

Сьогодні, існує єдиний нормативно-правовий акт, який регулює дане питання. Це «Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» від 2001 р. У випадках отруєння бджіл вона відсилає до іншої інструкції радянських часів 1989 р.

Виходячи з того, що застарілі інструкції не відповідають законодавству України, експерти запропонували створення нової, яка могла б забезпечити профілактику отруєння бджіл ЗЗР.

У пропозиції зазначається, що пасічник, який зареєстрував свої вулики в органах місцевого самоврядування, отримував би актуальні дані щодо всіх агровиробників, які знаходяться в радіусі 10 км від місця реєстрації пасіки. Сільська рада, в свою чергу, повідомляла б всіх таких агровиробників про нову пасіку та здійснювала контроль за належним інформування сторін з приводу кочівлі пасік або наміри виробників використовувати агрохімію.

До того ж, важливо затвердити правила щодо формування комісії з отруєння, до якої входили б староста села або голова ОТГ, представники територіального управління Держпродспоживслужби (ветеринарія та фітосанітарія), власник земельної ділянки та її постійний користувач. Потрібна також участь правоохоронних органів та незалежних свідків.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ