Підтримати нас

Антонівські хвилі не спинити: боротьба за селище триває

Автор статті
20 лютого 2020 07:19
993
Поширити:

Активісти, що довгий час слідкують за перебігом кримінальних справ навколо Антонівської селищної ради, вийшли на акцію протесту під херсонську обласну прокуратуру.

За словами керівниці громадської організації «Антонівська хвиля» Ганни Зарудної, наразі за різними фактами відкрито понад десять кримінальних справ. Але належно  вони не розслідуються:

— Це і розкрадання системи зрошення, і забудова Дніпровських берегів, і незаконна приватизація земель, і сумнозвісно відомий «будинок Костяка»… — перераховує Ганна Зарудня. — Але ці справи або закривалися, або буквально «розвалювалися» правоохоронцями. Наразі слідство веде Нацполіція, але ж процесуальне керівництво здійснює прокуратура. А без прокуратури не можна закрити ці провадження.

Антонівці розгнівані бездіяльністю прокуратури, до якої вони звертались не раз. Це екологічні злочини, переконана пані Ганна, інженер-гідролог та в колишньому викладачка гідрометеорологічного технікуму. «Я привчала студентів до збереження нашої природи, а у нас вже який рік коїться таке свавілля!» — обурюється жінка. Тому разом з однодумцями вийшла під стіни обласної прокуратури  та нарешті домоглася зустрічі із першим заступником прокурора  Романом Михалюком:

— Ми приходили в офіційний день прийому ще дев’ятого січня, — згадує пані Ганна. — Це був четвер, але нас не допустили на зустріч. Нам повідомили: для того, щоб потрапити до цього заступника або до обласного прокурора, потрібно написати лист, отримати відповідь, якщо не сподобалася відповідь — скаргу і ще пройти -надцять сходинок бюрократичної драбини. Відповідь, нарешті, ми отримали: «порушення інтересів громади немає». Та як це немає, коли у нас відбирають місця відпочинку в заплавах Дніпра?

Нарешті, через акцію протесту, члени «Антонівської хвилі» домоглись зустрічі із заступником прокурора області.

Ганна Зарудня показує документи, зокрема, відповідь від Головного управління Держгеокадастру в Херсонській області, яке виявило порушення у земельних рішеннях Антонівської селищної радиради. А саме щодо передачі у власність, наданні в користування, в тому числі в оренду та вилучення земельної ділянки на території сільради. Управління Держгеокадастру направило листа до керівництва Антонівки з вимогою усунути порушення. Останні цього не зробили, тож управління вимушено було звернутися до прокуратури. За словами Зарудньої, відповідь від прокуратури не забарилася: на цій території, на берегах Дніпра, йдеться  у відповіді прокуратури, розташовані якісь споруди. Якщо вони продаються, то й земля переходить новому власнику. Та ніяких споруд окрім бетонного паркану там немає, підкреслює Зарудня.

${gallery:723cbd852364a3604829655dd67af775}

Знайти на публічній кадастровій карті України перші дві ділянки журналіст онлайн-газети «Вгору» не зміг. Та як пояснили у Головному управлінні Держгеокадастру в Херсонській області, ця ділянка — архівна та доступна лише в «системі ведення» Державного земельного кадастру. Доступ до неї є лише у державних кадастрових реєстраторів.

Активісти «Антонівської хвилі» переконані — подібні махінації можливі завдяки керівнику Антонівської селищної ради Ігорю Семенчеву, який не залишається осторонь місцевих корупційних схем. Ігор Семенчев є фігурантом більшості кримінальних справ, відкритих за поданням активістів. Та за словами Ігоря Семенчева, в його опонентів недостатньо доказів:

— Поговорити і на базарі можна, плітки порозносити, — наголошує Семенчев. — А будь-які питання, які виникають, треба спочатку довести. У них доказів, як я зрозумів з їх заяви, яку вони принесли, абсолютно немає. Те, що вони розповідають незрозуміло про що — половина придумана з повітря. Тому моя позиція офіційна: на їх звернення є правоохоронні органи. Будь ласка, нехай останні ставлять питання, ми надамо вичерпні відповіді з необхідними документами, якщо в цьому буде потреба, зробимо все згідно з законом.

Також Ігор Семенчев наголосив, що і сам не  раз звертався в колишню екологічну прокуратуру та до правоохоронних органів щодо, наприклад, того самого «будинку Костяка».

Водночас, за словами керівниці ГО «Антонівська хвиля» Ганни Зарудної, перший заступник прокурора області Роман Михалюк дав зрозуміти активістам, що почув їх вимоги. Тож по кожному кримінальному провадженню буде окреме розслідування під його особистим наглядом. Наступна зустріч прокурора з активістами відбудеться за тиждень, 26 лютого.

Онлайн-газета «Вгору»  й надалі слідкуватиме за подіями, що розгортаються в Антонівці.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ