Підтримати нас

Антивакс-Європа. Протестні акції стають дедалі масштабнішими

Автор статті
14 січня 2022 14:30
1,203
Поширити:

Масові протестні виступи в Європі у 21 столітті – явище рідкісне. Тим більше, якщо йдеться не про одну країну, а про цілу низку держав. Втім, на тлі пандемії коронавірусу та повсюдних кампаній з вакцинації ця усталена традиція порушується все частіше. Зараз майже дня не минає без тривожних повідомлень ЗМІ про багатотисячні акції протесту в європейських містах.

Мобілізація протестних настроїв насамперед пов'язана з рухом антивакцинаторів, які виходять на вулиці, розгнівані жорсткою позицією влади щодо обов'язкової сертифікації факту щеплень та пов'язаних із цим різними соціальними обмеженнями.

Одним із перших європейських антивакс-виступів стала масштабна демонстрація у липні минулого року в  Амстердамі. Тоді тисячі людей вийшли з гаслами "Свободу всім", "Ми проти вакцинації", "Коли поліція прокинеться?" та подібними. Поліцейські стежили, але  не втручалася і все обійшлося без особливих інцидентів.

Зовсім іншого вияву набули справи ближче до кінця минулого року. Так, в Італії у найбільших містах країни - Римі, Турині, Мілані - у листопаді пройшли великомасштабні акції проти вакцинації, результатом їх стали бійки з поліцією та арешти протестувальників.

У грудні протести охопили вже країни Східної Європи. У столиці Румунії Бухаресті близько 2,5 тисяч людей спробували прорватися до парламенту, розпочавши штурм. Кілька сотень відчайдухів прорвали оточення правоохоронців та опинилися у внутрішньому дворі парламенту. Вони фарбували автомобілі, що стояли там, спреєм, розмахували державними прапорами, вигукували гасла “Свобода!”. Втім, далі демонстрантів не пустила служба безпеки.

Тим часом, поряд із Болгарією, Румунія залишається однією з найгірше охоплених вакцинацією країн Євросоюзу: на кінець минулого року щепленим від коронавірусу було близько 40% населення.

У сусідній Болгарії, до речі, також зростають хвилювання серед населення. Як повідомляє видання bntnews, у столиці Болгарії Софії 12 січня 2022 року відбулися масові протести проти вакцинації від COVID-19 та "зелених сертифікатів". Сотні антивакцинаторів намагалися прорватися до парламенту країни.

Також повідомляється, що протестувальникам вдалося прорвати поліцейське оточення і дістатися дверей Національних зборів, але входи виявилися забарикадованими. Активісти пообіцяли, що за кілька днів вони повернуться, але вже будуть готові до більш агресивних дій.

Тут уже не обійшлося без травм: у сутичках постраждали вісім поліцейських, у багатьох із них зламані ребра. 

Також уже в січні року, який тільки-но розпочався, масові протести антиваксів охопили практично всю Німеччину. Як передає DPA, найбільша акція протесту відбулася в Гамбурзі (близько 13,700 осіб). За даними поліції, близько 8 тисяч людей вийшли на демонстрацію у Франкфурті, у Вецларі – 2 тисячі, у Трірі – близько 6 тисяч людей, у Дюссельдорфі – 4 тисячі.

Водночас у Магдебурзі 5 тисяч людей впродовж кількох годин маршували містом, зупиняючи трамваї та перекриваючи дороги. У місті Цвеніц офіцери поліції були атаковані феєрверками, кілька правоохоронців зазнали травм.

Нарешті, 9 січня поточного року як мінімум 105 тисяч протестувальників заполонили вулиці міст Франції. 6 січня, після тригодинних дискусій, депутати французького парламенту ухвалили закон про нові щеплювальні сертифікати, без яких людям буде заборонено відвідувати більшість громадських місць. Закон набуде чинності вже завтра, 15 січня.

З місць повідомляють, що під час акцій сталося кілька жорстких конфліктів із правоохоронцями. Так, у Тулузі 4 протестанти були затримані, а всього в країні заарештували 34 особи. 10 поліцейських зазнали поранень.

Якщо у зв'язку з цими обставинами звернути увагу на Україну, то в нашій країні таких масштабів протестні акції не досягли, хоча з листопада до кінця грудня антивакцинаторські виступи все ж таки фіксувалися. Масові ходи відбувалися в урядовому кварталі в Києві, вони, як і в західноєвропейських країнах, супроводжувалися сутичками з поліцією. Тоді міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко заявив :

"Заклики до людей не вакцинуватися - це, на мій погляд, насмішка над нашими медиками та над сім'ями, які, на жаль, втратили своїх рідних через ковід".

Один із найзапекліших українських ковід-протестантів, Остап Стахів, отримавши підозру в закликах і діях щодо насильницького захоплення влади (ч.1 та ч.2 ст. 109 Кримінального кодексу) та у диверсії (ст. 113 КК), навіть пройшов судово-психіатричну експертизу в психіатричній лікарні Львова.

Всі ці та інші подібні явища вкотре наголошують: кампанія з вакцинації має тенденцію до подальшої радикалізації та охоплює дедалі більше країн і людей. Треба також зауважити, що протест, який можна було б назвати стихійним, у різних країнах посилено "підігрівають" різні радикальні, часто-густо ультранаціоналістичні організації.

А в Україні в організації акцій антиваксів правоохоронці підозрюють Росію. Зокрема, в РНБО повідомили

"Центром протидії дезінформації при РНБО було виявлено російську інформаційну спецоперацію, спрямовану на максимальне зменшення рівня вакцинації населення України".

Фото Інтернет

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ