Підтримати нас

Актуальні вакансії та навчання – що пропонують херсонцям у Центрі зайнятості

Автор статті
11 липня 2023 14:00
2,229
Поширити:

На початку війни, коли Херсонщину окупували, а більшість закладів зачинилися, дошукатися роботи в Херсоні було надзвичайно важко. Однак після звільнення місто потроху почало оживати. З'явилися й пропозиції з працевлаштування.

Про ситуацію, яка наразі склалася на ринку праці, нашій кореспондентці Ганні Щидловській розповіла виконувачка обов'язків директора Херсонського обласного Центру зайнятості Наталія Португальська.

Вакансій у рази менше, ніж було до війни

За словами пані Наталії, з початку року в Херсонській обласній службі зайнятості зареєстрували майже 9000 осіб, із них 8000 безробітних. Станом на 01.07.2023 на обліку Центру перебувають 3000 людей, з них 2600 – безробітні. 

Через брак пропозицій, отримати роботу можуть далеко не всі.

Загалом за час війни вдалося працевлаштувати лише 400 осіб, причому 310 з них уже в новому 2023 році. 

До війни в нас у роботі завжди було 1200-1400 вакансій.На сьогодні в базі лише 250, – уточнює фахівчиня обласного Центру зайнятості. 

Наталія Португальська розповідає, що коли вся Херсонщина була під контролем окупантів, пропозицій щодо роботи не було взагалі. 

Вже після звільнення роботодавці почали поступово відновлювати свою діяльність і набирати працівників. У службі зайнятості наявні вакансії одразу вводили в базу та пропонували безробітним та шукачам роботи.

Попит і пропозиції 

За словами Наталії Португальської, між запитами про працевлаштування і пропозиціями роботодавців є певний дисбаланс. Наразі шукачів здебільшого цікавить робота, яка не потребує високої кваліфікації й особливих професійних навичок та вмінь.

Люди шукають роботу прибиральників, двірників, але сьогодні в місті та області є дефіцит саме кваліфікованих працівників.

У медзакладах дуже потрібні лікарі та медичні сестри. Щодо молодшого медичного персоналу (санітарки, буфетниці, ліфтерки), то такі вакансії щойно з’являючись, миттєво укомплектовуються.

Серед пропозицій Центру зайнятості є вакансії кваліфікованих робітничих професій: електромонтерів, слюсарів-ремонтників, водіїв тролейбусів, рятувальників. У військових місцевих адміністраціях наразі набирають юристів, економістів, бухгалтерів. Періодично запрошують роботодавці й  прибиральників, працівників комунальної сфери, будівельників, продавців, охоронців, але ці пропозиції в базі вакансій надовго не затримуються. 

Для людей, які хотіли б опанувати нові професії, підвищити кваліфікацію чи рівень освіти, у Центрі зайнятості є пропозиції про безплатного навчання.

Ми маємо можливість навчати багатьох робітничих професій. Вчимо не лише безробітних, а й зайнятих осіб, які не перебувають у статусі безробітного. Є в нас така програма, як видача ваучера на професійне навчання. З початку року ми видали 32 ваучери, – говорить Наталія Португальська.

Хто може отримати ваучер

Ваучер надається одноразово. Отримавши його, можна пройти навчання коштом держави за затвердженим переліком професій та спеціальностей. Гроші виділяються з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Вартість ваучера не може перевищувати 10-разового розміру прожиткового мінімуму, тому різницю вартості навчання і витрат, які покриває ваучер, людина мусить сплатити сама.

Навчання може відбуватися в закладах освіти й безпосередньо в роботодавця.

Отримати ваучер на навчання можуть:

  • Люди старші 45 років із професійно-технічною чи вищою освітою та стажем не менше 15 років, які не досягли пенсійного віку. 
  • Звільнені з військової служби, служби в органах внутрішніх справ із вислугою не менше 10 років, що не набули права на пенсію та  звільнені з військової служби після участі в АТО.
  • Внутрішньо переміщені особи працездатного віку та особи з інвалідністю – за відсутності роботи, що їм підходить.
  • Особи, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи, а також ті, що отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії.

Заяву на отримання ваучера можна подати в електронній формі, підтвердивши її електронним підписом, або звернутися до найближчого центру зайнятості 

Подані онлайн заяви на порталі Державної служби зайнятості опрацьовують протягом трьох днів.

Однак, у будь-який спосіб подана заява не гарантує отримання ваучера.

Наприклад: якщо ви зареєстровані, як безробітний або протягом останніх трьох років проходили перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття, отримати ваучер ви не зможете.

Безробітні теж можуть навчатися  за направленням служби зайнятості, але за іншою програмою. Навчання відбувається за напрямками, потрібними на ринку праці. З кожною людиною працюють індивідуально.

Як відбувається навчання за програмою “Ваучер”

Наталія Португальська уточнює, що теоретичні знання слухачі курсів можуть отримати дистанційно. 

Виробниче навчання і практика проходять або за місцем перебування особи, або там, де розташований навчальний заклад. Здобувачі нової професії розв'язують питання виробничої практики самостійно.

За словами пані Наталії, наразі в Одеському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості за робітничими професіями навчаються 25 осіб. За спеціальностями слюсар-сантехнік, кухар, швачка, кондитер. Ще одна людина отримує професію кухаря в Харківському ЦПТО.

Є люди, які взяли ваучер на підвищення кваліфікації та підвищення рівня освіти – вони навчаються в Тернополі за спеціальністю «Організація й управління фармацією».

На сайті державного Міністерства освіти є визначений перелік навчальних закладів, які можуть працювати в рамках програми «Ваучер». Там є і херсонські навчальні заклади, але вони зараз діють виключно дистанційно.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ