Підтримати нас

80 років із дня заснування Херсонської області: як змінювалася кількість районів?

Вгору
Автор статті
30 березня 2024 16:15
474
Поширити:
Фото: Сергій Нужненко/Радіо Свобода

30 березня 2024 року виповнюється 80 років з дня заснування Херсонської області. У цей день 1944 року виник регіон із територіальною перевагою на лівому березі.  

Як розповів Медіаплатформі “Вгору” краєзнавець Дементій Білий, радянська влада постійно проводила адміністративні “експерименти”, тому неодноразово змінювалися форми управління.

За його словами, коли звільнили Херсон від німецьких військ, тоді й вирішили створити Херсонську область із районів Миколаївської та Запорізької областей:

“Вона прийняла такі дуже дивні адміністративні форми. Насправді більшість територій Херсонської області були розташовані на лівобережжі”.
 Краєзнавець зазначив, що й досить дивний вигляд має створення Херсонської області саме після визволення Херсону і через кілька тижнів. Також він сказав, що це штучне свято, адже це лише один з етапів історії адміністративно-територіальних утворень на нашій території.

Він розповів, що зі створенням області пов'язаний анекдот, який мав місце бути в реальному житті. Нібито Сталін спілкувався з іноземним послом чи з представником Сполучених Штатів Америки, просив, щоб відкрили Другий фронт. У цей час йому принесли зведення і він сказав: “бачите, поки ми з вами розмовляли, то звільнили ще один обласний центр”. Однак Херсон тоді не був обласним центром. 

“У той час Сталін звісно “не помилявся”. Було вирішено швидко створити цю область з кількох районів”, – додав Дементій Білий.
30 березня 1944 року до складу Херсонщини увійшло 19 районів: Бериславський, Білозерський, Великолепетиський, Генічеський, Голопристанський, Горностаївський, Іванівський, Каланчацький, Калініндорфський, Каховський, Нижньосірогозький, Нововоронцовський, Новотроїцький, Сиваський, Скадовський, Херсонський, Цюрупинський та Чаплинський.

Кількість районів постійно змінювалась. У 1946 році їх було 22, 1962 – 20, 1963 – 10, 1965 – 10, 1966 – 18.

17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про утворення та ліквідацію районів». Згідно з цією постановою в Херсонській області утворено п'ять районів: Бериславський, Генічеський, Каховський, Скадовський та Херсонський.

Скриншот мапи зі сайту ОВА

Весь час українці змушені боротися за свою незалежність. Нагадаємо, що раніше ще 20 листопада 1917 року Українська Центральна Рада прийняла Третій Універсал, яким проголошувалася Українська Народна Республіка (УНР). 

У документі були окреслені кордони УНР включно з Київщиною, Поділлям, Волинню, Чернігівщиною, Полтавщиною, Харківщиною,  Катеринославщиною,  Херсонщиною та Таврією. 

Понад сто років тому, ще 16 квітня 1917 року на Площі Свободи херсонці вийшли на багатотисячний мітинг на підтримку України із закликами: «Нехай живе вільна Україна!».

22 січня 1919 року УНР та ЗУНР підписали Акт Злуки, після чого Україна територіально стала єдиною державою. Але, на жаль, Директорія УНР не могла контролювати всю територію держави через постійні перманентні бойові дії, особливо з більшовиками, які хотіли відродити “єдину імперію” в межах колишньої на той час російської імперії. Тому, ймовірно, у квітні 1919 року, коли делегати презентували карту в Парижі, український уряд контролював лише західні землі. Потім на понад 70 років Україна втратила свою незалежність. 

24 лютого 2022 року армія РФ перетнула кордон Херсонської області з анексованим Кримом. У березні був окупований весь регіон. 11 листопада цього ж року ЗСУ звільнили правобережжя Херсонщини, а лівобережжя дотепер перебуває під російською окупацією.

Херсонська о́бласть – розташована на півдні України, в межах Причорноморської низовини. На північному заході межує з Миколаївською, на півночі – з Дніпропетровською, на сході – із Запорізькою областями України, на півдні з Автономною Республікою Крим.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ