Підтримати нас

Така довга дорога до рідного дому

Vgoru
29 грудня 2005
Поширити:

Влітку 8 липня 2005 року на площі перед Верховною Радою України вчинив акцію самоспалення приватний підприємець з Нової Каховки Юрій Володимирович Ляшенко. Лише завдяки втручанню працівників міліції та лікарів акт самоспалення не був завершений.


Наталя Бімбірайте
Фото Романа Бондарчука
Доведений до відчаю новокаховський підприємець намагався ціною життя подолати байдужість влади до біди, яка спіткала його сім’ю: новокаховські “умільці”, штучно „накрутивши” йому борги, за допомогою суду продали триповерховий будинок Ляшенків (вартість – кілька мільйонів грн.) аж за... 53 тис. грн.. А сім’ю вигнали на вулицю. Не добившись правди в Херсонській області, подружжя Ляшенків із сином поїхали до столиці й прожили під Верховною Радою кілька місяців.
“Якщо Ви говорите правду – допоможемо”, – пообіцяли обгорілому підприємцю народні депутати Олександр Ткаленко та Рефат Чубаров. Він не надто сподівався – подібні обіцянки чув від різних депутатів багато разів...
Але вже 15 липня народні депутати Олександр Ткаленко та Рефат Чубаров, а також представники Херсонської обласної прокуратури побували у Новій Каховці. Вони вивчили справу Юрія Ляшенка, зустрілися з прокурором міста Андрієм Терно та головою міського суду Олександром Коровайко, ознайомилися з матеріалами справи Юрія Ляшенка.
– Неозброєним оком видно, що в судових процесах було багато порушень, – сказав Олександр Ткаленко. – Неправедні суди штовхають людей на крайні кроки. Чому банк, у якого взяв кредит Юрій Ляшенко, раптом в односторонньому порядку підвищив процентну ставку? Як можна було триповерховий будинок з двома торговими залами, підвалом, гаражем, кафе-баром та житловим поверхом, загальною площею в дві тисячі квадратних метрів, оцінити в 53 тисячі гривень і продати за таку низьку ціну, коли оціночна вартість у 1997 році складала майже 1 мільйон гривень, а на сьогодні – це кілька мільйонів? І при цьому всі представники влади вдавали, що це – нормально. А сім’я Ляшенків опинилася на вулиці. Ляшенко мав усі підстави вимагати перегляду справи.” (“Новокаховчанин підпалив себе біля Верховної Ради”, “Вгору” від 14 липня 2005 р.).
Парламентська партійна група НРУ (Народний Рух України) – єдина, яка звернулася тоді з проханням до Президента України провести комплексну перевірку діяльності судів та органів виконавчої влади Херсонщини, а вищій Раді юстиції рекомендувала не представляти в Парламент кандидатури нових суддів по області до закінчення перевірки. Справою Юрія Ляшенка займається і комітет ВР по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю, і тимчасова слідча комісія з порушень прав людини. На виконання доручення Президента України була створена робоча група з питань забезпечення конституційних прав громадян – жителів наметового містечка біля ВРУ. В робочу групу увійшли представники Генпрокуратури, секретаріату Президента, Міністерства юстиції, громадських організацій.
“Генеральна прокуратура України порушила карну справу за фактом незаконного продажу майна Юрія Ляшенка...
Карна справа була порушена згідно ч. 2 ст. 364 Карного Кодексу, (зловживання владою та службовим становищем посадовими особами). Відповідальність згідно цієї статті немала – позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Слідча група Генпрокуратури почала працювати у Новій Каховці з 7 вересня”. (“Вгору” № 39(157) від 29.09.05).
І ось у понеділок, 26 грудня, Юрій Володимирович Ляшенко сповістив редакції, що Голосіївська районна прокуратура м. Києва долучила до кримінальної справи торгівельний комплекс як речовий доказ. Слідчий прокуратури виніс постанову про передачу нерухомості Юрію Ляшенку на відповідальне зберігання до рішення суду.
Сім’я Ляшенків нарешті повернулася додому.
Крім того, за результатами перевірки Генпрокуратура внесла касаційне подання до Вищого господарського суду, який скасував ухвалу Херсонського господарського суду про затвердження мирової угоди, згідно якої, в свою чергу, торгівельний комплекс був переданий у власність ТОВ “Укренергоремонт-2000”.
Херсонська облпрокуратура внесла позовну заяву в інтересах Ляшенка до Господарського суду про скасування рішення Новокаховського міськвиконкому щодо затвердження акту державної технічної комісії (цим актом торгівельний центр вважався зданим в експлуатацію, а насправді й досі недобудований) та визнання недійсним свідоцтва на право власності торгівельним центром ТОВ “Укренергоремонт-2000”. Ця справа буде розглядатися в суді.
Юрій Володимирович Ляшенко і його сім’я вважають, що тільки завдяки втручанню народних депутатів О.Ткаленка та Р.Чубарова справа “зрушили з місця”, бо до цього не вдавалося нічого добитися, жодна державна структура, жоден чиновник не хотіли розбиратися по суті.

На фото: Влітку 8 липня 2005 року на площі перед Верховною Радою України вчинив акцію самоспалення приватний підприємець з Нової Каховки Юрій Володимирович Ляшенко. Лише завдяки втручанню працівників міліції та лікарів акт самоспалення не був завершений.
ОСТАННІ НОВИНИ