Підтримати нас

Забруднення річки Рось хімікатами: що відомо про інцидент

Автор статті
11 червня 2019 07:07
721
Поширити:

9 червня у ставок, що розташований на притоці до річки Рось у Вінницькій області, вилилась майже тона хімічної речовини для захисту рослин та стимуляції зросту. 

Так звані гербіциди перевозили автомобілем Мерседес Sprinter. Після його зіткнення з деревом речовини вилились у ставок. Звідти вони могли потрапити у притоку та в річку Рось, пише сайт "Insider.ua".

В Білій Церкві та Умані відключали водопостачання. Також, у трьох областях, де протікає річка Рось, заборонено купатись у річці, випоювати худобу та ловити рибу.

У ДСНС та Мінекології повідомили, що перші аналізи показали, що річка Рось та її притока не забруднені. Втім, радять утриматись від купання та споживання води до отримання результатів лабораторних аналізів.

Після 17-ї години 10 червня заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко повідомив, що речовини вдалось ідентифікувати і небезпечних для навколишнього середовища серед них немає.

Вранці 11 червняя стало відомо, що водонабір у Білій Церкві відновили.

Хто розлив хімікати

За офіційним повідомленням поліції, гербіциди викрали у двох сусідніх районах – Козятинському та Липовецькому. Перевозили в каністрах автомобілем Мерседес Sprinter.

Машина з’їхала в кювет та зіткнулась з деревом. Після чого, згідно з повідомленням поліції, загорілась.

Зазначимо, що Національна поліція та міністерство екології повідомляють про різний час інциденту. На сайті поліції сказано, що це сталось близько 9 години 9 червня, тоді як в повідомленні Держекоінспекції йдеться про 5 годину цього ж дня.

Також різниться і об’єм вилитих в річку хімікатів. Під час брифінгу ДСНС повідомили про 860 літрів гербіцидів, із яких 158,3 кг токсичних речовин.

Натомість у Вінницькій ОДА інформують про 747 літрів.

 

Гербіциди нібито вкрали у фермерських господарств. Номерних знаків на автомобілі не було. Про затримання злочинців поліція не повідомляє. Однак, відкрили кримінальні справи. Першу - за ч.1 ст.242 (Порушення правил охорони вод). Ще дві - за ч.3 та ч.5 ст.185 КК України (крадіжка).

Однак, жителі Білоцерківського району, в якому пізніше виникла загроза забруднення річки, припускають, що розлити хімікати могли працівники підприємства, яке займається продажем чи доставкою подібних речовин. Або ж працівники фермерських господарств, які могли перевозити ці речовини для власних цілей.

У Національній поліції відкидають такі версії та наголошують на відкритих кримінальних провадженнях саме щодо крадіжки.

Які наслідки

Річка Рось протікає у трьох областях – Вінницькій, Київській та Черкаській. Подія сталась у селі Збаржівка Погребищенського району Вінницької області. Відразу після виливу хімікатів до притоки Росі на сполох забили у Білій Церкві Київської області.

Саме Білоцерківська міськрада прийняла рішення припинити водонабір для центрального водопостачання із річки Рось. 9 червня о 23 годині роботу припинила Білоцерківська насосно-фільтрувальна станція, яка забезпечувала водопостачанням Білу Церкву та Умань.

За повідомленням ДСНС, в Умані використовували запасні резервуари. Запасів води місту мало вистачити на 3 дні. У Білій Церкві мешканцям воду підвозили.

У всіх трьох областях діяла заборона на будь-яку взаємодію з річковою водою.

Водойму в селі Збаржівка огородили маркувальною стрічкою, встановлені попереджувальні знаки.

Які останні результати досліджень

Відразу після події за допомогою експрес-методів Держекоінспекція встановила підвищення рівня азоту та нітритів лише в ставку Панському. У притоці до Росі показники, за даними експертизи, були в нормі.

Перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко на прес-брифінгу заявив:

"Це різного класу гербіциди та фунгіциди. Хочу підкреслити, що небезпечних інсектицидів серед цих речовин не було", - сказав Гежко.

За його словами, у місці потрапляння води зі ставка у р.Рось в селищі Борщагівка перевищень також немає.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ