Підтримати нас

За два роки 57 чиновників задекларували біткоїни

Автор статті
22 січня 2018 13:25
631
Поширити:

Чиновники почали декларувати криптовалюту. За останні два роки 57 держслужбовців зареєстрували біткоїни. 

Про це повідомляє Opendatabot, платформа для роботи з відкритими даними.

Найбільша кількість власників біткоїн працює в Одеській обласній раді, на другому місці - Верховна Рада України.

“Наразі​ ​Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні та будь-якого нормативно-правового регулювання. Є лише 2 роз'яснення НБУ, які в 2014 році визнали біткоїн грошовим сурогатом, а у 2017 році той же Національний банк України не визнає Bitcoin – як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо”, - коментує Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО "Антикорупційний штаб":

“Суди, розглядаючи суперечки щодо віртуальних розрахунків, приходять до одноголосної думки, що криптовалюта не є ні річчю, ні майновими правами і взагалі не несе в собі ніяких матеріальних ознак. НАЗК ніяких рішень чи роз'яснень по цьому питанню не приймало. Відтак, відповідно до букви закону, у декларанта відсутній обов’язок декларувати біткоїни. Відповідно до духу закону, поки біткоїн не визнано - грошима, він має усі ознаки нематеріального активу, який повинен зазначатись в розділі 8 (Нематеріальні активи)”

“Складність для аналізу полягає в тому, що чиновники мають вказувати або кількість нематеріального активу або їх ціну. Відповідно, ми не можемо точно знати, вказували чиновники саме біткоїни або їх вартість у гривні”, - пояснює Олексій Івнанкін, керівник Opendatabot.

Також експерти вказують на те, що використання чиновниками криптовалюти може збільшувати ризик корупції.

“Відсутність правового регулювання збільшує ризик фінансових зловживань та корупції. Вже існують випадки, коли правоохоронці вилучаючи компютерну техніку, отримують доступ до електронних гаманців та присвоюють на свій рахунок криптовалюту” - коментує Сергій Миткалик.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ