Підтримати нас

Як завершився навчальний рік на тимчасово окупованій Херсонщині

Vgoru
Автор статті
02 червня 2022 12:24
1,014
Поширити:

Навчальний рік у школярів мав закінчитися 31 травня. Однак через повномасштабне вторгнення Росії деякі школи зробили це раніше. Вирішувати це навчальні заклади могли самостійно, враховуючи рекомендації військових адміністрацій. Зокрема раніше пішли на канікули школярі на тимчасово окупованих після 24 лютого територіях. За даними МОН, там знаходяться близько пів тисячі шкіл.

Про навчальний процес на тимчасово окупованих територіях Суспільному розповіли вчителі та представники влади. З міркувань безпеки ми не будемо називати їхніх імен та прізвищ.

"Робота велася дистанційно". Херсонщина

Аліна, 35 років, викладала англійську мову в одному з міст Херсонщини. Жінка розповідає, що 24 лютого учні мали вийти на очне навчання після ковідного карантину, але цього так і не сталося. Навчання, як і раніше, продовжили онлайн.

"Ми поки що закінчуємо рік за українськими законами. І з острахом чекаємо, що буде далі. Два роки у нас був ковід, ми працювали з дітьми на онлайн-платформі Teams. І продовжили працювати на ній, бо було дуже небезпечно, обстріли", — розповідає вчителька.

За словами жінки у школі, де вона працює, понад 800 учнів, та на сьогодні майже половина з них покинули тимчасово окуповане місто. Виїхати на підконтрольну Україні територію у квітні змушена була і вона сама.

"Ми все думали, що ось-ось все повернеться. Але пішла інформація, що чоловіків можуть забирати до російських збройних сил. У мене ще чоловік в такому віці, що його можуть забрати, і він уміє користуватися зброєю. Також у нас пішла інформація про ставлення до вчителів на окупованих територіях і, мабуть, це були найважливіші аргументи", — говорить Аліна.

Жінка додає, що ще майже половина її колег залишаються на окупованій території. Зокрема через те, що виїхати з міста через обстріли небезпечно. Проте каже, окупаційна влада поки не втручається в освітній процес.

"Кажуть, що все складно. Але немає в мене інформації про те, що хтось якось втручався. Ми поки що закінчуємо за українськими законами. І з острахом чекаємо, що буде далі", — розповідає жінка.

Навчання у школі, у якій викладає Аліна, закінчилося 25 травня. Колектив готується до початку наступного навчального року.

Що каже Міносвіти

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни зруйнували 107 шкіл, ще 704 пошкоджено. Про це Суспільному розповів начальник головного управління загальної освіти Міносвіти Юрій Кононенко. За його словами на тимчасово окупованих територіях знаходяться близько 500 закладів загальної середньої освіти, з яких понад 300 у Херсонській області.

"Є багато інформації, що окупанти намагаються запровадити власні стандарти освіти, навчальні програми. Наші педагогічні працівники не повинні працювати за такими програмами", — розповідає Кононенко.

Водночас посадовець каже, атестати та свідоцтва про закінчення школи випускники 9-11 класів почнуть отримувати після середини червня, зробити це можна лише на підконтрольній Україні території.

Якщо заклад знаходиться на окупованій території, то обласні департаменти освіти будуть визначати заклади освіти, які будуть вручати ці документи випускникам або їхнім законним представникам за довіреністю — не лише нотаріально завіреною, але і яка завірена керівником органа місцевого самоврядування. Ті випускники, які перебувають за кордоном, забрати документи зможуть в українському посольстві.

Випадки ж втручання окупаційної влади в освітній процес на тимчасово окупованих територіях МОН поки не фіксує, інформацію міністерство має лише ту, що повідомляють ЗМІ.

"Є певна інформація від уповноваженого з прав людини про те, що планують перепідготовку вчителів для роботи за російськими стандартами. Поки що ця інформація потребує уточнення і перевірки", — говорить Юрій Кононенко.

Школярі, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, можуть продовжувати навчатися за українською програмою онлайн.

"Можуть подати заяву в будь-який заклад освіти і будуть в нього зараховані. Ті діти, які знаходяться за кордоном, через війну також можуть вчитися в Міжнародній українській школі. Вона була створена ще в 2007 році і раніше працювала з дітьми трудових мігрантів", — розповідає Юрій Кононенко.

Вчителі можуть теж продовжити викладати онлайн у тому закладі, де працювали раніше. Або ж влаштуватися на роботу в інший навчальний заклад на підконтрольній Україні території.

За словами Юрія Кононенка, прийом до перших класів уже розпочався. Цьогоріч подати заяву можна до самого початку навчального року.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ