Підтримати нас

Як на Херсонщині сайгаків рятують

Автор статті
03 листопада 2019 09:02
690
Поширити:

Партію сайгаків готують у заповіднику Асканія-Нова для реалізації вже цієї осені.

Сьогодні в заповіднику Асканія-Нова живуть 510 сайгаків. Ці тварини були майже винищені, говорить директор Віктор Гавриленко. Відновити популяцію вдалося з 39 тварин:

"У 1980-х роках розпочався бум на сайгачі роги. В китайській медицині вони використовуються, їх додають у 32 різних препарати. В результаті росіяни і казахи вибили сайгака і контрабандою вивезли в Китай. Світова спільнота занепокоїлася скороченням чисельності цього виду, створили альянс по збереженню сайгаків. Асканія-Нова має на сьогодні світовий пріоритет з розведення у напіввільних умовах, це однозначно. До нас їздять зараз американці, шотландці, угорці, багато інших представників з різних держав подивитись, як ми утримуємо в загонах Великого Чапельського поду".

Для Асканії-Нової важливо не тримати сайгаків в одному місці, говорить Віктор Гавриленко, а вирощувати їх в інших розплідниках. Зараз дві партії сайгаків готують до реалізації:

"Ми розпочали реалізацію минулого року. Поряд з Асканією-Новою створено розплідник китайською фармацевтичною компанією "Ши-Джень Тан" і зараз готується документація на створення подібного розплідника у Запорізькій області. Ми переслідуємо, перш за все, таку мету – з одного боку це фінансова підтримка біосферного заповідника Асканія-Нова, оскільки ці тваринки дорогі".

На українському ринку один сайгак коштує 27 000 гривень. Також готується проект для відправки сайгаків в Америку, там ціна питання – 3 000 доларів, говорить Віктор Гавриленко:

"Вид дуже перспективний. Чим? Дуже швидко відновлює свою чисельність. Самочка, яка народилася у травні цього року, - вона стає зрілою вже у грудні і в травні наступного року уже може привести сайгача, а через рік - уже двойні. У них досить часто двойні. Самці в сім років – це вже старигань. Тому ротація стада досить швидка. Можна швидко злетіти, можна швидко впасти".

Реалізація сайгаків дозволяє підтримувати життєдіяльність заповідника, говорить Віктор Гавриленко. Південний степ – природний осередок для їх існування, тому в майбутньому популяцію вдасться відновити.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ