Підтримати нас

Як херсонцям подати заяву на реєстрацію шлюбу через Інтернет

Автор статті
20 липня 2016 15:52
995
Поширити:

Тепер заяви про державну реєстрацію народження, шлюбу, смерті, зміни прізвища або розірвання шлюбу можливо подати, не виходячи з дому, через мережу Інтернет.

На веб-порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» кожний бажаючий може ознайомитись із порядком подачі та надати відповідну заяву.

Так з 20.07.2015 року вступив у силу наказ Міністерства юстиції України «Про запровадження пілотного проекту щодо подання заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет».

Новий порядок надання послуг фізичним особам надає переваги не тільки громадянам, які не бажають стояти у чергах, але й працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). Адже це можливість працювати у відповідності до європейських стандартів зі зменшенням навантаження на державного реєстратора та впливу «людського» фактору.

Це не означає, що документи до відділу ДРАЦС відтепер не можна подати у звичному паперовому форматі. За кожним громадянином зберігається право вибору: або подання заяви он-лайн, або особиста присутність.

Крім того, великі можливості веб-порталу надають змогу громадянам також отримати професійну консультацію фахівця та перелік документів, необхідних для отримання послуги. Реалії сучасного життя вимагають від людини економити свій час, а не марнувати його в чергах. Працівники відділів державної реєстрації актів цивільного стану підтримують нову електронну систему он-лайн реєстрації заяв. Тож для громадян запуск у дію цієї системи – чудова можливість отримати всі переваги новітніх розробок.

З використанням функціональних можливостей Веб-порталу користувач може:

1. заповнити заяву, передбачену законодавством у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, звернення для їх подальшого надсилання безпосередньо засобами Веб-порталу до відділів державної реєстрації актів цивільного стану;

2. надіслати до відділів державної реєстрації актів цивільного стану скан-копії документів, необхідних для державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, у форматі, придатному для роздрукування або зчитування цих документів в електронному вигляді;

3. здійснити попередній запис на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану із зазначенням зручних дати і часу;

4. оплатити з використанням платіжних систем послуги відділів державної реєстрації актів цивільного стану;

5. отримати консультації працівників відділу державної реєстрації актів цивільного стану щодо надісланих через Веб-портал заяв або звернень.

Повідомлення про результати розгляду заяви або звернення надсилається користувачу відповідальним працівником в день їх отримання або не пізніше наступного робочого дня.

«Ми працюємо для того, щоб не людина йшла в управління юстиції, а навпаки – управління юстиції прийшло до кожного громадянина», - кажуть у міському відділі ДРАЦС Херсона.

Яскравим прикладом такого уважного ставлення до людей, до речі, є можливість отримати свідоцтво про народження дитини прямо в пологовому будинку. Протягом 2016 року у пологовому будинку № 1 Суворовського району Херсона та у пологовому відділенні Херсонської обласної клінічної лікарні, такою нагодою вже скористалися батьки 281 малюка.

Отже, збираючи все необхідне до пологового будинку, слід взяти з собою: паспорт батька та матері, свідоцтво про шлюб. На випадок тих чи інших питань до батька (батьки на різних прізвищах, визнання батьківства) при державній реєстрації народження дитини, необхідна присутність і самого батька. Ця новація має стати приємною та досить практичною новиною для батьків, адже відтепер вони мають можливість отримати найперший документ своїх немовлят – свідоцтво про народження, не витрачаючи зайвого часу на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану, а постійно залишатися поряд зі своїми малюками.

Ще одне нововведення Міністрерства юстиціі України це передача державним відділам реєстрації права проставлення апостилю. Це спеціальний штамп, що засвідчує дійсність підписів, статусу осіб, печаток.

Підтвердження підписів і печаток на офіційних документах апостилем робить ці документи чинними в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції.

Заяву про проставлення апостиля може подати будь-яка особа за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу громадянина України, національного паспорта іноземця або документа, що посвідчує особу іноземця.

До заяви додається оригінал документа, на якому необхідно проставити апостиль, документ про оплату послуги з проставлення апостиля (квитанція, видана банком, платіжне доручення з відміткою банку, квитанція з платіжного термінала, квитанція (чек) поштового відділення зв'язку), яка для громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства складає 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 грн.) та для юридичних осіб - 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн).

Відомості щодо документів про оплату послуг з проставлення апостиля, документів, що підтверджують право на звільнення від оплати, чи щодо їх засвідчених в установленому порядку копій зберігаються в Реєстрі протягом трьох років після реєстрації апостиля і після закінчення зазначеного строку підлягають виключенню.

Запис про апостиль містить такі відомості: назву і дату видачі офіційного документа, на якому проставляється апостиль; прізвище, ім'я, по батькові та посаду особи, яка підписала офіційний документ, на якому проставлено апостиль, а стосовно офіційних документів, які не підписані, - найменування органу, що проставив відбиток печатки або штампа; дату проставлення апостиля; найменування уповноваженого органу, який проставив апостиль; прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) та посаду особи, яка проставила апостиль; реєстраційний номер апостиля.

Будь-яка особа має право на доступ до відомостей Реєстру про проставлений апостиль безоплатно чере з веб-сайт, що ведеться адміністратором Реєстру.

Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2-х днів. Після реєстрації заяви посадова особа територіального органу Міністерства юстиції України виготовляє електронні копії документів шляхом сканування та розміщує їх у Реєстрі за допомогою програмних засобів його ведення.

За результатом розгляду заяви та поданих документів посадова особа Міністерства юстиції України проставляє апостиль або відмовляє у його проставленні, формуючи за допомогою програмних засобів ведення Реєстру відповідний електронний документ з накладенням власного електронного цифрового підпису та проставленням на документ електронного цифрового підпису (печатки) Міністерства юстиції України. Відомості про проставлення апостиля або про відмову у його проставленні вносяться до Реєстру.

Про отримання документів з проставленим апостилем заявник, у разі його особистого звернення до територіального органу Міністерства юстиції України робить відмітку на відповідній заяві та проставляє власний підпис.

Перелік відділів державної реєстрації актів цивільного стану, уповноважених на прийняття документів для проставлення апостиля

У зв’язку з прийняттям наказу Міністерства юстиції України від 02 червня 2016 року №1582/5, з 20 червня 2016 року розширено перелік відділів державної реєстрації актів цивільного стану територіальних органів Міністерства юстиції України, уповноважених на прийняття документів для проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України.

Відтепер прийняття документів для проставлення апостиля будуть здійснювати у м. Херсоні:

  • Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (м. Херсон, вул. Жовтневої революції, 21, т. (0552) 22-38-67, 42-33-24);
  • Херсонський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (м. Херсон, вул. 21 Січня, 24, т. (0552) 22-59-72);
    Дніпровський районний у місті Херсоні відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області ( м. Херсон, вул. Чорноморська, 22а, т. (0552) 51-81-37, 51-46-16);
  • Комсомольський районний у місті Херсоні відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області ( м. Херсон, вул. Перекопська, 166, т. (0552) 35-51-14);
  • Суворовський районний у місті Херсоні відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області ( м. Херсон, вул. Петренка, 28, т. (0552) 26-31-35, 26-68-52).

У Херсонській області:

  • Білозерський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (смт Білозерка, вул. Харченка, 28, т. (05547) 3-40-16);
    Великоолександрівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (смт Велика Олександрівка, вул. Свободи, 145, т. (05532) 2-13-43);
  • Верхньорогачицький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (смт Верхній Рогачик, вул. Владичанського, 16, т. (05545) 5-10-90);
  • Генічеський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (м. Генічеськ, вул. Леніна, 1а, т. (05534) 3-21-83);
  • Голопристанський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (м. Гола Пристань, вул. Горького, 20, т.(05539) 2-13-48, 2-11-43);
  • Горностаївський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (смт Горностаївка, вул. Покровська, 172, т. (05544)4-11-49);
  • Каланчацький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (смт Каланчак, вул. Херсонська, 15, т. (05530)3-11-49);
  • Каховський міськийвідділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (м. Каховка, вул. Панкеєвська, 3, т. (05536) 2-02-94);
  • Нижньосірогозький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (смт Нижні Сірогози, вул. Банкова, 40, т. (05540) 2-18-65, 2-22-08);
  • Новотроїцький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (смт Новотроїцьке, вул. Банкова, 3, т. (05548) 5-03-90);
  • Скадовський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (м. Скадовськ, вул. Маріїнська, 3, т. (05537)5-21-23);
  • Чаплинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (смт Чаплинка, вул. Грушевського, 44, т. (05538) 2-16-98).
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ