Підтримати нас

Верховна Рада ухвалила примусове годування ув'язнених

Автор статті
20 вересня 2021 14:06
1,060
Поширити:

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №4323 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування до засуджених і осіб, яких тримають під вартою, заходів примусового годування".

За законопроєктом, до засудженого, який оголосив голодування, відтепер можуть застосувати примусове годування. Втім, для цього необхідно буде рішення суду.

Таке рішення в історії української юридичної практики приймається вперше. На нього вже відреагували і юристи, і правозахисники.

Так, відомий правозахисник, член правління ГО "Україна без тортур", ведучий моніторингу національного превентивного механізму Олександр Гатіятуллін в одному з інтерв'ю заявив: рішення про примусове годування необхідно, щоб імплементувати його в європейській спільноті. Зокрема, воно дуже важливе для Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

"Як зазначено в рішенні Європейського суду з прав людини, примусове годування голодуючого є крайнім заходом для збереження його життя і застосовується тільки у випадках, коли інші заходи впливу на нього залишаються безрезультатними, а подальше голодування загрожує життю, - заявив експерт. - Процедура примусового годування повинна бути чітко і нормативно визначена. При цьому годування має здійснюватися на підставі письмового висновку комісії лікарів про значне погіршення стану здоров'я голодуючого та виникнення загрози його смерті

Відзначимо, що Верховна Рада рекомендувала Міністерству юстиції України "затвердити разом із зацікавленими центральними органами виконавчої влади Порядок примусового годування засуджених, обвинувачених, підсудних, підозрюваних у скоєнні злочину, а також осіб, підданих адміністративному затриманню або адміністративному арешту".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ