Підтримати нас

Учені розкрили таємницю вічнозеленої хвої

Автор статті
01 січня 2021 15:09
1,001
Поширити:

Біофізики знайшли відповідь на питання, чому хвойні дерева круглий рік залишаються зеленими. Причина - у короткому циклі фотосинтезу, на який вони переходять взимку, вважають автори дослідження.

Учені зі шведського університету Умео разом із колегами з Амстердамського вільного університету і канадського Університету Західного Онтаріо розшифрували механізм фотосинтезу в голках сосни і з'ясували, що взимку він протікає за скороченим циклом. Взимку світлова енергія поглинається молекулами зеленого хлорофілу, але не використовується в наступних реакціях фотосинтетичного механізму, оскільки низькі температури зупиняють більшість біохімічних реакцій. При яскравому сонці і низьких температурах надлишок світлової енергії може пошкодити білки фотосинтетичного механізму. Тому більшість дерев скидають листя на зиму. Але у сосни або ялини фотосинтетичний апарат влаштований особливим чином, завдяки чому їх хвоя залишається зеленою протягом усього року. 

"Ми спостерігали за кількома соснами, що ростуть в Умео на півночі Швеції протягом трьох сезонів, - повідомляють у пресрелізі університету Умео слова першого автора статті аспіранта Пушана Бага (Pushan Bag), який цілий рік збирав зразки хвої і проводив аналізи. - Важливо, що ми могли працювати з голками "прямо з вулиці", щоб вони не встигли адаптуватися до вищих температур в лабораторії, перш ніж ми проаналізуємо їх, наприклад, за допомогою електронної мікроскопії, яку ми використовували для візуалізації структури тилакоїдної мембрани".

"Ця чудова адаптація не тільки радує нас під час Різдва, але насправді надзвичайно важлива для розвитку людства, - продовжує професор Стефан Янссон (Stefan Jansson) з Університету Умео, який керував дослідженням. - Якби хвойні дерева не змогли вижити в суворому зимовому кліматі, великі території в Північній півкулі, можливо, не були б колонізовані людиною, оскільки хвойні дерева давали дрова, житло та інші предмети першої необхідності. І сьогодні вони складають основу економіки більшості приполярних країн". 

Автори відзначають, що дослідження проводилося на соснах, але вони вважають, що аналогічний механізм властивий і іншим видам хвойних дерев.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ