Підтримати нас

У Херсоні на мітингу на честь пам’яті героїв Крут провели паралель між подіями 1918 р. і сьогоденням

Vgoru
Автор статті
29 січня 2016 17:40
642
Поширити:

Про те, що події, які відбувалися взимку 1918 року, коли сталася битва під Крутами, і події недавнього минулого, мають чимало спільного, говорили учасники мітингу на честь Дня пам’яті героїв Крут.

Депутат Херсонської міськради Евген Урбанський сказав, що і тоді, і зараз ми маємо справу з урядовцями, які дуже далекі від реальності; і тоді, і зараз долі країни залежала від добровольців, готових загинути за свою бітьківщину.

Також промовці зазначали, що влада не тільки не допомагає людям, які готові не пошкодувати життя заради України, і й застосовує до них репресивних заходів. Зокрема, кілька бійців Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор” знаходяться у ув’язненні. У Херсонському слідчому ізоляторі тримають активіста ПС Василя Гуляєва, якого, як стверджують його побратими, ще й катували.

Учасники ходи пройшли центром міста до будівлі Херсонського гідрометеорологічного технікуму, де вшанували пам’ять студента цього закладу Александра Райхерта, бійця ДУК “Правий сектор”, загиблого 10 лютого 2014 р. під час бою у с. Пески під Донецьком.

Бій під Крутами - бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом Червоної Гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. Оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні.

На державному рівні вшановувати пам'ять героїв Крут почали в Україні лише 2004-го. За рік перед цим, у січні 2003-го Леонід Кучма підписав розпорядження «Про вшанування пам'яті героїв Крут». У багатьох містах України почали встановлювати пам'ятні знаки, в школах проводити вечори, присвячені цим подіям.

${gallery:43dad2299d89a509bb762ff0a7ff1efb}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ