Підтримати нас

У жовтні тарифи на комуналку не підвищили. Але чи надовго ця “пауза”?

Автор статті
01 жовтня 2020 12:00
914
Поширити:

Днями окремі українські інтернет-видання шокували читачів новиною про суттєве подорожчання тарифів на комунальні послуги, яке влада нібито намітила на 1 жовтня.

Зокрема, навіть шановний ресурс РБК-Україна повідомив: "В Україні з 1 жовтня 2020 року злетить вартість комунальних послуг. Це пов'язано з тим, що, згідно з Меморандумом України і МВФ, з 1 жовтня в нашій країні повинні зрости тарифи на комунальні послуги.

Так, електроенергія для населення подорожчає майже в два рази, а холодна вода на 22%.

"Уже з першого жовтня повинна піднятися і ціна на перші 100 кВт/год електроенергії для населення. Вона була незмінною з 2017 року. Практично в два рази - з 0,9 грн до 1,68 грн. Такі плани були оприлюднені ще в презентації Меморандуму про скорочення "зеленого" тарифу ", - пише видання, додаючи, що це "сказано в повідомленні". Хто саме повідомив про це, не вказано.

Також повідомлялося, що "ціна на перші 100 кВт/год електроенергії підніметься майже в 2 рази - з 0,9 грн до 1,68 грн”. І ще слід очікувати і підвищення вартості послуг на холодну воду, вона підніметься на 22%.

"Причиною подорожчання тарифів називають зростання зарплати співробітників і підвищення вартості витратних матеріалів. До 1 жовтня тарифи повинні бути узгоджені з місцевою владою", - писали в РБК-Україна.

Несподівані відомості, розтиражовані і в ряді інших електронних ЗМІ, поспішили спростувати в Міністерстві енергетики. Принаймні, це стосується цін на електроенергію.

“Міненерго та Уряд неодноразово наголошували, що в умовах складної соціально-економічної ситуації ціна електричної енергії для населення до кінця поточного року залишатиметься незмінною.  

Тарифи на електроенергію, що відпускаються населенню, встановлені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 26.02.2015 № 220”, - повідомили на сайті відомства. 

Відзначимо, що різке підвищення цін на комуналку за кілька тижнів до виборів виглядало б, м'яко кажучи, вкрай ризикованим кроком для нинішньої влади, яка покладає великі надії на суттєве представництво в органах місцевого самоврядування.

Як би там не було, але, якщо говорити про газопостачання, то в жовтні тариф для населення на цю послугу все ж підвищиться. Зокрема, про це свідчать дані, оприлюднені газопостачальними компаніями. 

Низка регіональних газзбутів, афілійованих з облгазами, які постачають газ більшості українців, вперше від старту ринку оголосили різні тарифи. У жовтні ціна газу в них коливатиметься від 6,6 до 6,8 грн за кубометр.

Для порівняння: у вересні кубометр газу в цих газзбутів коштував 5,49 грн, а в серпні - 4,49 грн.

Тим часом Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» взагалі не стала підвищувати ціну палива. У жовтні діятиме вересневий тариф - 4,7 грн за кубометр.

Ціни решти постачальників коливаються від 4,8 грн до 6,8 грн за кубометр. ТОВ “Херсонрегіонгаз” теж видало цифру на жовтень - 6,200 гривень за кубометр. За цим показником Херсонщина опинилася десь всередині - точніше, на 12 місці. А найдорожчий тариф в Україні встановлює підприємство “Одесагаз-Постачання” - 6,850 гривень за кубометр. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ