Підтримати нас

У Херсоні відкрився публічний простір кримськотатарського культурного центру "Куреш"

Автор статті
17 вересня 2021 05:00
1,188
Поширити:

У Херсоні 15 вересня відкрився публічний простір кримськотатарського культурного центру "Куреш" - так збулася семилітня мрія вимушених переселенців з Автономної республіки Крим.

Після анексії Криму Російською Федерацією багато людських доль змінилося назавжди. Особливо чітко це видно на прикладі кримських татар. Політика РФ щодо корінного населення півострова була і залишається вкрай жорсткою, а тому людям довелося тікати з батьківщини, зокрема, і до Херсонщини.

Оскільки Херсон був одним з основних напрямків переїзду кримських татар, ідея про відкриття тут публічного простору, національного культурного центру "Куреш", назріла вже давно, але офіційна церемонія відкриття відбулася лише зараз. Засновник центру Ібрагім Сулейманов розповідає:

Історія нашого центру трошки сумна. Формально цей центр відкрили ще у 2014 році, але тоді в нас не було приміщення, де ми могли б зібратися. І от саме 2014 - 2015 роки, як на мене, були найскладнішими. Адже саме тоді був пік міграції кримських татар, була суцільна паніка і ніяких спеціальних державних інституцій тоді ще не існувало. Тому ми завдяки допомозі небайдужих херсонців збиралися в приватних помешканнях, квартирах і намагалися там допомогти землякам. Держава ж ніколи нам не відмовляла, але й особливо не допомагала. А питання приміщення для нас було архіважливим. Крім того, у нас була і зараз є своя радіостанція “Радіо Куреш”, для неї також не було приміщення. А зараз - у нас є власна студія, власне приміщення, куди, перш за все, може прийти наша кримськотатарська молодь, розвиватися тут. Наш центр відкритий для всіх, ми будемо раді всім, хто захоче до нас завітати і допомагати змінювати Херсон на краще.

Також на церемонії відкриття презентували фрагменти нових серій циклу документальних програм "Крим. 25 років боротьби за Україну". 

Нагадаємо, цей цикл розповідає про історію Криму з часів відновлення незалежності України. Кожна серія показує один конкретний рік та основні події, що відбулися на півострові того року. Робота над фільмами продовжується. Наразі на YouTube можна подивитися 8 серій (з 1991 по 1998 рік включно).

Усі фільми документального циклу у вільному доступі.

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1991 рік. Фундамент російської агресії. 

Крим. 25 років боротьби за Україну.  1992 рік. Боротьба за Незалежність триває. 

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1993 рік. Підґрунтя для захоплення готове. 

Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1994. Кримська криза на межі війни. 

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1995 рік. Російський рикошет. 

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1996 рік. Севастопольський вузол. 

Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1997. Заклята дружба

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1998 рік. Криве дзеркало Кримської Конституції

А під час відкриття простору гостям показали фрагменти трьох нових серій (як Крим зустрічав початок “нульових” років), які також незабаром будуть і вільному доступові на YouTube каналі Radio Kuresh.

Автор ідеї, режисер та ведучий - Ібрагім Сулейманов; Дементій Білий - сценарист та редактор; керівник проєкту - Рустам Авдєєв. Програми випущені за підтримки Українського Культурного Фонду. 

На подію запрошували й представників державної влади та органів місцевого самоврядування. Однак були присутніми лише службовці Херсонської облдержадміністрації. Керівництво мерії було зайнято підготовкою до святкування Дня міста, а офіс Представництва президента в Автономній Республіці Крим, який раніше був у Херсоні, тепер переїхав до Києва, тому його уповноваженим особам виявилося складним бути присутніми.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Головне фото зі сторінки Ібрагіма Сулейманова у Фейсбук

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ