Підтримати нас

У Херсоні готуються впровадити систему електронної оплати проїзду

Автор статті
29 вересня 2021 13:09
1,132
Поширити:

Електронні системи оплати товарів і послуг в останні роки знаходять все ширше застосування. Наприклад, подібний спосіб оплати проїзду в громадському транспорті вже давно не в дивину для громадян країн Європейського Союзу. Прийшла пора застосовувати ці практики й в Україні, яка в цьому плані серйозно відстає від своїх європейських партнерів.

Але навіть у нашій країні впровадження систем електронної оплати триває дуже нерівномірно. Так, у Києві, Одесі, Вінниці, Чернівцях та деяких інших містах пасажири в громадському транспорті вже активно користуються валідаторами, тоді як у Херсоні, за рідкісним винятком, нові технології ще тільки приживаються.

Характерно, що розмови про необхідність перейти на електронну систему оплати поїздок звучать у нас уже не перший рік, а в стінах Херсонської міської ради вже проводилися відповідні презентації. Але далі розмов справа не йшла. З недавніх часів, щоправда, стало можливим за допомогою QR-кодів і смартфонів оплатити проїзд на тролейбусах комунального підприємства "Херсонелектротранс", поступово з'являється така послуга і в маршрутках обласного центру. Але до сьогодні не існувало єдиного підходу до цих заходів.

Чергова спроба, уже при новій владній команді, робиться у 2021 році. Днями зі своєю презентацією перед чиновниками та депутатами міськради, а також представниками транспортних підприємств виступили співробітники компанії EASY PAY. Вони відзначили, що саме ця компанія впровадила систему електронної оплати проїзду E-PASS в громадському транспорті у вищеназваних містах. Також представники фірми продемонстрували прилади зчитування інформації з електронних носіїв, які передбачається встановити в транспортних засобах.

Треба відзначити, що, попри всю солідність компанії, її презентація має лише ознайомчий характер. Адже, згідно із законодавством, для того, щоб обрати оператора, який згодом впроваджуватиме електронну систему оплати в транспорті, спочатку необхідно провести прозорий конкурс. А для участі в ньому потрібні хоча б кілька компаній-конкурентів.

Додамо, що, крім зручності, яку повинні отримати херсонські пасажири після остаточного впровадження системи електронної оплати, повинен стати більш прозорим і бюджет підприємств, що займаються пасажирськими перевезеннями. Адже контролювати "електронну" касу значно вигідніше і легше, ніж мати справу з готівковим виторгом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ