Підтримати нас

Що пропонує українська Концепція легалізації криптовалют

Автор статті
27 жовтня 2018 08:35
757
Поширити:

У Міністерстві економіки роздумують над прийняттям проекту “Концепція державної політики у галузі віртуальних активів”. Можливо, це посприяє наближенню до повної легалізації криптовалют у державі.

Редакція Crytota.com.ua проаналізувала документ і визначила, що ж саме передбачає проект.

Основні поняття криптоіндустрії

У документі йдеться, що для легального розвитку сфери криптовалют необхідне забезпечення чітких правових умов. При цьому реалізація Концепції не передбачає створення нових державних органів чи нових функцій для існуючих державних органів.

“Створення зрозумілого правового поля для сфери віртуальних активів позитивно вплине на розвиток економіки України в цілому та на надходження до державного бюджету, іноземної валюти та об’єм іноземних інвестицій зокрема”, – йдеться у документі.

Міністерство також пропонує визначення основних термінів криптоіндустрії. Зокрема:

  • розподілений реєстр записів у формі даних – систематизована база записів у формі даних, які зберігаються, формуються і оновлюються на основі алгоритмів, що забезпечують тотожність усіх актуальних копій реєстру;
  • віртуальні активи – будь-які записи в рамках розподіленого реєстру записів у формі даних, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигід у майбутньому;
  • токен – цифрова одиниця обліку в рамках розподіленого реєстру записів у формі даних, який має криптографічний захист. Токен може використовуватися для посвідчення наявності прав на об’єкти цивільного права та/або зобов’язальні відносини.
  • ICO/ITO (initial coin/token offering) – форма залучення капіталу у вигляді емісії токенів, що передбачає зобов’язання організатора ICO/ITO спрямувати отриманий капітал на реалізацію заявлених цілей на визначених ним умовах;
  • майнінг – здійснення обчислень, направлених на підтримання функціонування розподіленого реєстру записів у формі даних (зокрема, побудованого на базі блокчейну).

Йдеться і про період реалізації Концепції, який відбуватиметься у два етапи.

  1. Перший етап (2018-2019 роки). Вирішення чіткого визначення правового статусу віртуальних валют та діяльності у цій сфері. Визнання суб’єктів, що надають послуги з обміну та моніторингу криптовалют. Власне моніторинг та аналіз проблем розвитку крипторинку.
  2. Другий етап (2020-2021 роки).  Визнання криптогаманців для збереження валют. Розробка актів врегулювання активів, смарт-контрактів, токенів, проведення ICO/ITO.

Що це змінить?

Звичайно, багатьох цікавить одне питання: що проект може реально змінити для власників криптовалют та учасників цифрового бізнесу?

У документі йдеться, що повне узаконення цифрових активів забезпечить захист прав користувачів монет, а також представників криптобізнесу. Це дозволить не лише офіційно користуватися банківськими послугами, а й залучати іноземні інвестиції на юридичному рівні.

Для України це теж величезний плюс, адже прийняття Концепції посприяє збільшенню надходжень до держбюджету. Також це зменшить рівень відмивання грошей, отриманих злочинним шляхом.

Проте основна перевага документу в тому, що наша держава стане однією із перших країн, які повністю легалізували криптовалюти. Це не лише посприяє виходу на світовий ринок сфери, а й забезпечить розвиток цифрової економіки, електронної комерції та інноваційної діяльності на території України.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ