Підтримати нас

Онлайн шахрайства на Херсонщині: старі схеми у нових інтерпретаціях

Автор статті
17 серпня 2021 07:32
985
Поширити:

За даними ГУ Нацполіції в Херсонській області, колись розповсюджені шахрайства на кшталт "Мамо, я потрапив у аварію" поступово відходять у минуле. Натомість набирають обертів різноманітні варіанти онлайн-афер.

З початку року до підрозділів обласного відомства надійшло 1773 заяви про факти шахрайств за статтею 190 Кримінального кодексу України. Після перевірки більшість відкритих кримінальних проваджень, а саме 1310, закрили, оскільки не мстили ознак злочинів. 463 справи наразі перебувають у роботі. Щодо 113 справ завершено досудові розслідування, а матеріали направлено на розгляд суду.

Зараз найбільша кількість шахрайств стосуються маніпуляцій з банківськими картками. При цьому зловмисники вигадують все нові й нові способи обману для своїх потенційних жертв, розповідає заступник начальника відділу комунікації Головного управління Національної поліції у Херсонській області Віталій Байдаров:

На телефон надходять дзвінки від невідомих громадян, які представляються або співробітниками служби безпеки банківської установи, або іншими працівниками банку. Як правило, вони повідомляють, що картка заблокована, або що по ній має пройти якийсь фінансовий платіж, входять у довіру до клієнтів банку. Потім дізнаються реквізити банківських карток, зокрема, цифри, які зазначені на зворотному боці пластику, пін-код, повний номер рахунку, інші особисті дані людини й потім знімають кошти.

Не менш популярним видом шахрайств залишається так званий інтернет-шопінг: “Коли громадяни або викладають товар на продаж, або мають намір купити, часто також з'являються шахраї, які під проводом оформлення замовлення виманюють у громадян банківські реквізити, після чого з карток зникають кошти. Крім того, дуже часто люди стають жертвами фіктивних інтернет-магазинів, які вимагають стовідсоткову передоплату за товар з інтернету. Довірливі замовники зазвичай залишаються і без грошей, і без товару. У цьому випадку поліція радить обирати покупки лише на перевірених інтернет-сайтах. І продавців, і покупців слід перевіряти на надійність. Сплачувати за придбану покупку варто лише після її доставки та перевірки вмісту посилки".

Більше новин Херсона читайте в нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ