Підтримати нас

Не вступайте в суперечку й підписуйте документ - поради автоюриста

Автор статті
27 травня 2020 13:28
821
Поширити:

Якщо вас зупинив інспектор поліції, не варто сперечатися з ним, вважає автоюрист Богдан Глядик.

Він розповів Gazeta.ua про те, як поводитися під час зупинки патрульною поліцією за порушення Правил дорожнього руху.

- Яким має бути усне спілкування з поліцією?

- Не варто хамити і наражатися на конфлікт. Треба виконувати те, що вам скаже поліцейський. Якщо порушник визнає свою помилку, розкаюється, не вступає в суперечку, то поліцейський може обійтися лише зауваженням і відпустити водія, якого зупинив.

- Які помилки роблять водії, після того як їх зупинив поліцейський?

- Найбільшою проблемою є те, що водії на рівному місці починають конфлікти. "А яка причина зупинки?", "Не покажу документів, сам можеш перевірити", "Починай складати протоколи" – ті моменти, які не впливають на сам процес, проте значно погіршують стосунки між поліцейським і порушником.

- А як щодо помилок самих поліцейських?

- Іноді поліцейські перевищують повноваження. Можуть застосовувати силу, наприклад, витягувати порушника з його авто. Або взагалі розбивають вікна в машині. Є багато відео з такими діями. Але це все призводить лише до додаткового затягування часу.

 -Чому не варто сперечатися з поліцейським, якщо ти переконаний у своїй правоті?

 -Бо це не матиме жодних позитивних для вас наслідків. Якщо поліцейський вже має сформовану думку щодо ваших дій, то йому буде все одно, які ваші докази й аргументи. Це неправильно та протиправно, вже практика доводить, що так і буде.
Краще написати пояснення про те, що ви не погоджуєтесь із рішенням поліції. Додатково вказати, які порушення помітив поліцейський. І вирішувати справу в судовому порядку.

- Чи варто підписувати постанову на місці зупинки?

- Багато водіїв вважають, що, підписуючи постанову, підтверджують свою вину. Насправді - ні. Якщо водій не підписує, то не отримує копії постанови. А це унеможливлює оскарження рішення в суді. Підпис ставиться на підтвердження того, що ви ознайомилися з правами, і за те, що ви отримали копію цієї постанови. Треба уважно прочитати документ і обов'язково підписати.

 -Які наслідки непідписання?

Тоді водій дізнається про існування постанови лише тоді, коли виконавча служба примусово стягне штраф. І процедура оскарження затягнеться й ускладниться. Більше того, не всі суди подовжать строки на оскарження.

- Чи варто взагалі звертатися до суду за оскарженням?

Якщо водій вважає, що на нього неправомірно наклали штраф, треба оскаржувати обов'язково.

- Чи часто звертаються чи ця практика не надто поширена?

Суди завалені такими заявами, на них дуже велике навантаження. І це зважаючи на те, що справа справді дрібна. Оскільки зазвичай середній штраф - 250-450 гривень. І люди можуть більше витратити на адвокатів. Але це мало кого зупиняє.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ