Підтримати нас

Не варто користуватися туалетним папером - Супрун розповіла про геморой

Автор статті
17 жовтня 2019 14:31
965
Поширити:

Геморой провокують спрага, ожиріння, вагітність, старший вік. При хворобі не варто користуватися туалетним папером та слід менше сидіти на унітазі.

Про це розповіла колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook, повідомляє Gazeta.ua.

Геморой вважають незручним питанням - за запитами в Google він іноді обходить хвороби, що передаються статевим шляхом. Між тим, звертаються з цією проблепмою до лікарів набагато рідше, ніж хворіють на неї. Супрун вважає, що гемороїдальні вузли є майже в усіх, часто вони залишаються непоміченими.

Гемороїдальні вузли утворюються, коли тонус судин в прямій кишці знижється і порушується циркуляція крові. В гемороїдальних вузлах також відбувається запалення та утворення нових капілярів. З часом це може призвести до кровотеч, ректального болю, порушення роботи кишківника.

Фактори ризику - недостатнє зволоження організму, закрепи, брак рослинних волокон в раціоні. А також ожиріння, вагітність, вік понад 45 років, малорухїомий спосіб життя. Сприяють розвитку геморою також анальний секс та порушення тонусу м'язів тазового дна.

Геморой проявляється у вигляді та крові під час дефекації, а також відчутного та помітного вузлу навколо анусу. Біль може бути симптомом не лише геморою, а також інших захворювань - наприклад, парапроктиту. Супрун радить негайно звертатися до лікаря. Адже геморой може мати різні ступені тяжкості.

Також симптоми можуть свідчити про серйозніші захворювання - як рак прямої кишки. Приводом перевіритись на наявність раку є спадковість - рак чи поліпи кішківника в родичів, різка втрата ваги та анемія, вік старше 45 років.

Супрун порадила, як запобігати та лікувати геморой.

Додати в раціон більше рослинних волокон та клітковини - овочів, ягід, висівкового хліба та каш. Пити достатню кількість рідини - уникати спраги та зневоднення. Налагодити дефекацію та менше часу проводити в потугах у туалеті та, власне, сидіти на унітазі. Якщо зміна раціону не допомагає, прийняти послаблюючі.

Вагітним жінкам Супрун радить в таких випадках м'яке проносне та вправи Кегеля для зміцнення м'язів тазового дна. А також спати на лівому боці, приймати флеботоніки.

А от щодо туалетного папіру, ексчиновниця радить при геморої не користуватися ним взагалі. Для людей з проблемою гемороя більше підійдуть вологі серфетки без ароматизаторів та спирту або просте підмивання прохолодною водою.

Ефективними пігулками є ті, які містять флавоноїди. Вони покращують тонус вен. Інші препарати - мазі, гелі, супозиторії, що зменшують біль чи тромбоз. Їх немає в протоколах лікування. Такі препарати можна купити без рецепта, і вони, ймовірно, зроблять краще, але вони не є системним рішенням проблеми геморою.

Для системного лікування геморою обов'язково треба звернутися до профільного лікаря.

"Поради стандартні: аби не було геморою, більше рухайтеся, контролюйте вагу, їжте більше овочів та цільнозернових злаків, вчасно звертайтеся до лікаря, та менше читайте новини в туалеті та від туалетних медіа", - додала наостанок Супрун.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ