Підтримати нас

"Націоналізація", примусовий продаж чи вилучення – яка доля землі в окупованому Криму

Vgoru
Автор статті
11 травня 2021 16:30
1,069
Поширити:

За перші три місяці 2021 року в окупованому Криму 2 тис. земельних ділянок були відчужені чи переоформлені на громадян РФ. Готується до примусового вилучення 9,75 тис. земельних ділянок.

Що відбувається із землями українців в окупованому Криму  

Загалом, за сім років окупації Криму землю на півострові "націоналізували", примусово викупали, вилучали чи руйнували будівлі на землі за рішенням так званого суду. Такі дії окупаційна влада виправдовує тим, що начебто порушені будівельні норми, що власники незаконно отримали землю, що в архівах відсутні документи права власності. 

Також 20 березня 2021 року закінчився термін на “добровільне відчуження” земельних ділянок, що указом президента Росії №201 від 20.03.2020, віднесено до територій, на яких земельні ділянки не можуть належати іноземцям. Це стало ще одним "аргументом", що дозволяє забрати землю в громадян України.  

Тепер згідно з указом Путіна, земля - 80% території півострова та 99,95% Севастополя -  може належати тільки росіянам. У  "чорний список" входять практично всі прикордонні райони Криму, за винятком Первомайського, Красногвардійського, Білогірського районів Криму, а також частини Нахімовського району Севастополя. 

– Відомий певний механізм втілення указу Путіна про землю в Криму. У кожного землевласника, який не громадянин РФ, мають у судовому порядку відчужити землю. Також повинні виплатити компенсацію. Але це досить бюрократичний процес. Як мінімум, потрібно провести оцінку цієї ділянки та порахувати суму виплати, – зазначає Ольга Куришко, координаторка юридичного напрямку КримSOS.

Що робити тим, хто має землю на півострові 

Правозахисники радять звертатися за допомогою до юристів та до Прокуратури АРК. Туди також можна надсилати й відомості про посадовців окупаційного режиму, які звертаються до землевласників з метою позбавити їх ділянок. А також усі судові рішення, що вручатимуться у справи відчуження. Також потрібно збирати документи та подавати справу до  Європейського суду з прав людини. 

– Захоплення земельної власності, що належить громадянам України в Криму, є порушенням одразу трьох галузей міжнародного права: міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права, міжнародного права прав людини. З точки зору міжнародного гуманітарного права, РФ як держава-окупант повинна дотримуватися положень IV Гаазької конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та додатка до неї: Положення про закони і звичаї війни на суходолі та IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють захоплення або руйнування приватної власності, не виправдане воєнною необхідністю. Ці дії РФ також становлять воєнний злочин відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Зрештою, політика РФ щодо земельної власності в окупованому Криму являє собою порушення прав людини, закріплених в Європейській конвенції з прав людини та протоколів до неї, а саме: права кожного мирно володіти своїм майном, права на повагу до свого приватного життя та житла, заборони дискримінації осіб за будь-якою ознакою, включно за громадянством, – розповідає Євгеній  Ярошенко, аналітик КримSOS.

Юристи створили спеціальний розділ до чат-бота CrimeaIsUaBot в Telegram для кримчан, у яких є земельна ділянка на півострові. Там усі охочі можуть дізнатися, чи стосується їх ця проблема та що конкретно їм робити. 

Відео з інструкцією до чат-бота: https://fb.watch/5kX8_2_EMc/ 

Також у чаті є контакти усіх громадських та урядових організацій, що можуть допомогти розібратись із ситуацією та підказати, як правильно заповнити заяву до суду, тощо.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ