Підтримати нас

На Єврейському кладовищі Херсона проведуть роботи з благоустрою

Автор статті
07 жовтня 2020 13:00
777
Поширити:

Єврейське кладовище в Херсоні, яке збереглося донині, було засновано в останні десятиліття XIX століття. Зараз воно розташовується в межах вулиць Філатова, Стрітенської та Робочої, у густонаселеному мікрорайоні Житлоселище, а в ті часи це була далека околиця міста. Навіть віддалені Забалка і Сухарний залишалися вже позаду.

Протягом довгих років цвинтар приходив у запустіння, а від повного руйнування і знищення його вберегла огорожа, яка і понині оточує цей об'єкт. У 2004 році кладовище було взято під охорону юдейською громадою Херсона. Однак її зусиль щодо приведення кладовища в порядок до певного часу було недостатньо. Нарешті 15 вересня 2020 року виконком Херсонської міськради прийняв історичне рішення, виділивши на благоустрій об'єкту 249 тисяч гривень.

Про це Об'єднану єврейську громаду України у листі від 6 жовтня 2020 року повідомила Олена Мазур - виконуюча обов'язки заступника міського голови, начальник Інспекції з контролю за благоустроєм та санітарним станом міста.

Повідомляється, що заходами з благоустрою справа не обмежиться: також буде піднято питання про надання кладовищу статусу культурно-історичного об'єкту місцевого значення.

Бюджетні кошти будуть переведені комунальному підприємству «Ритуальна служба міста».

Усе це, безумовно, дуже тішить, але виникає питання: а як бути з іншими херсонськими кладовищами? Наприклад, найстаріше міське кладовище, що в центрі поруч із проспектом Ушакова, перебуває в жалюгідному стані: навіть старовинні надгробки зараз у запустінні або понівечені вандалами. А старе Сухарне кладовище й зовсім майже знищено: на ньому росте бур'ян у людський зріст, могили та пам'ятники зруйновані, є сліди ексгумації тіл. Очевидно, що на ці об'єкти теж повинні звернути увагу наші можновладці.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ