Підтримати нас

На Херсонщині закупили 1000 швидких тестів на ВІЛ

Автор статті
20 червня 2019 13:06
719
Поширити:

Упродовж останнього кварталу 2018 року у 12 регіонах України за кошти місцевих бюджетів придбали 15 837 тестів на ВІЛ-інфекцію.

Під постійним моніторингом фахівців Інституту аналітики і адвокації знаходяться 12 регіонів України, де впроваджується Надзвичайний план Президента США для надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІД (PEPFAR). Саме у цих областях зафіксовані найвищі показники поширеності ВІЛ. 

"Протягом жовтня- грудня 2018 року обсяги закупівель тест-систем суттєво скоротились у порівнянні з минулими періодами. Відносно першого кварталу 2018 року у 4-му обсяги закупівель тестів зменшились у 30 разів. Щоквартальне скорочення кількості придбаних тест-систем може бути обумовлене забезпеченням потреби на початку року, а також збільшенням фінансування за рахунок інших джерел. Важливо відмітити, що окрім коштів місцевих бюджетів, тест-системи на ВІЛ-інфекцію постачаються також централізовано за кошти Державного бюджету та в межах різних проектів й ініціатив неурядових організацій", - пояснила Олена Дмитренко, консультант напрямку моніторингу закупівель ІАА.

У дослідженні фокус зосередили на закупівлях, які проводяться через систему ProZorro, тобто здійснюються лікарнями безпосередньо. У 4-му кварталі у переважній більшості регіонів не зафіксували придбання лабораторних тест-систем. Незначні обсяги придбання лабораторних досліджень на ВІЛ відмітили у Миколаївській та Донецькій областях. Загалом найбільші обсяги тестів придбали у Донецькій та Київській областях. Найменші обсяги зафіксували у Чернігівському регіоні – 45 одиниць тестів.

У наступній інфографіці розглянемо обсяги у розрізі регіонів.

Кількість тестів на ВІЛ у регіонах

У структурі замовників тест-систем зберігається стабільність у збільшенні відсотку серед центрів первинної медико-санітарної допомоги. В цьому періоді 43,5% закупівель були оголошені саме закладами первинної ланки медичної допомоги. Високою залишається також частка замовників серед центральних районних лікарень – 25,6%. Серед спеціалізованих медичних закладів зафіксували лише одного замовника у Донецькій області.

 

За результатами аналізу закупівель останнього кварталу року розрахували також річні показники забезпечення тест-системами, закупленими за кошти місцевих бюджетів.

Забезпечення тест-системами закупленими за кошти місцевих бюджетів

Кількість закуплених протягом року тестів дає можливість протестувати на ВІЛ інфекцію кожного 100-го жителя у Одеській та Миколаївській областях – найменший показник серед регіонів дослідження. Найвищий показник в потенційному охоплення тестування  зафіксували у Чернігівській області – кожен 16-й житель, у Київському регіоні та Черкаській області – кожен 20-й.

Можемо відзначити, що річні показники оціночного охоплення тестуванням за рахунок одного джерела фінансування – високі.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Regional monitoring and analysis for 100% of Life» за фінансової підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» в рамках реалізації проекту HealthLink: «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Інститут аналітики і адвокації і не обов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ