Підтримати нас

На Філіппінах виявлено новий вид незвичайних “підземних” змій

Автор статті
03 січня 2021 08:00
1,052
Поширити:

На Філіппінських островах виявили мініатюрних змій, які ведуть підземний спосіб життя і виповзають на поверхню лише після дощу.

Велике сімейство плазунів Lamprophiidae - далеких родичів вужоподібних - налічує понад 300 видів, що мешкають на просторі від Південної Європи та Африки до Середньої і Південно-Східної Азії. І нещодавно в ньому з'явився ще один вид, виявлений ученими на Філіппінах. Не дивно, що ці змії досі залишалися непоміченими. По-перше, це дуже мініатюрні - близько 17 сантиметрів - представники всього сімейства. По-друге, велику частину часу вони проводять під землею і показуються на поверхні лише після сильних дощів.

Мабуть, їжею зміям служать різні грунтові безхребетні, але перш за все - земляні хробаки.

Автори відзначають, що Філіппіни - один з найбагатших з точки зору різноманітності плазунів регіонів світу. На цих островах відомо близько 112 видів змій, представників 41 сімейства. Деякі з них - ендеміки Філіппін, що не зустрічаються більше ніде, в тому числі надродина Cyclocoridae, до якого віднесли нових змій. За словами вчених, знахідка ще раз показує, що наші знання про плазунів далеко не повні. Разом з тим, вони продовжують гинути через тривале руйнування природних ареалів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ