Підтримати нас

Місця сили та відпочинку - подорож Херсонщиною захопила одеситів

Автор статті
25 серпня 2020 12:26
1,234
Поширити:

Херсонщина приваблює все більше туристів з інших регіонів. Серед інших  найбільш популярних місць - Дніпровські плавні та Олешківські піски. Саме туди вирушили і ми разом з групою одеських туристів.

Про подорож на байдарках і туристичних каяках, купання під степовими водоспадами та чарівний захід сонця в Олешківській пустелі - у матеріалі Тетяни Назаренко.

Дніпровська Гілея оспівана ще “батьком історії” Геродотом, який, подорожуючи Скіфією, піднявся по Дніпру від гирла до порогів. Саме “Дніпровською Гілеєю” названий один із головних туристичних маршрутів, розроблених фахівцями Національного природного парку “Нижньодніпровський”. Але цього разу одеситів провели спеціальним комплексним маршрутом. Він об’єднав не лише подорож плавнями на байдарках та каяках, а й унікальні степові водоспади та єдину пустелю в Європі на території Національного природного парку “Олешківські піски”.

На байдарках та каяках

Перша точка дислокації - кемпінг “Козак”. Звідси, власне, і стартувала водна екскурсія на байдарках і туристичних каяках плавнями, єриками, протоками та озерами пониззя Дніпра.

Насамперед - інструктаж для туристів щодо правил  на воді, керування плавзасобами, техніки безпеки. Усе це детально роз’яснив гостям з Одеси начальник відділу рекреації НПП “Нижньодніпровський” Сергій Шкарупа:

Звичайно, мандрівників супроводжували інструктори та моторний човен, який будь-якої миті міг “підтягти” тих, хто втомився веслувати на широкій водній гладі річки Козак.

Тих, хто втомився веслувати та відстав від групи, “підтягує” моторний човен

Потім група йде протоками плавнів навколо острова Козацький, пробираючись між заростей очерету, вікових дерев, річкової рослинності, орієнтуючись на “маркери”, якими помічений увесь туристичний маршрут. До речі, за легендами, на одній із частин цього “порізаного” протоками острова переховувалися наші козаки, які тікали з турецько-татарської неволі.

Усі туристичні маршрути Нацпарку “Нижньодніпровський” промарковані, аби туристи не заблукали.

Тут їм також приходить на допомогу інструктор, він уже на практиці показує, як краще пройти те чи інше місце. Адже багато хто з веслувальників уперше сів на байдарку:

Повертаються з прогулянки всі втомлені та щасливі. Ледве переводячи дух, одеситка Тетяна розповідає про свої відчуття:

А якщо заглибитися далі в плавні, там можна побачити ще більше рідкісних тварин і птахів, розповідає керівник кемпінгу “Козак” Валерій Брусенський:

Пообідали, трохи відпочили на пляжі - і знову в дорогу. Наступна зупинка - степові водоспади поблизу руїн старого замку Трубецьких, біля села Веселе та Нової Каховки.

Сльози закоханих жінок

“Сльози жінок, які не були гідно оцінені князями Трубецькими” - так сказав про водоспади під руїнами великого старовинного маєтку поблизу Нової Каховки Сергій Шкарупа, згадуючи місцеву легенду. Річ у тім,  що красиві зовні та дуже заможні чоловіки з відомої родини були не лише визнаними виробниками унікальних вин, але й витонченими поціновувачами і любителями прекрасної статі. Кажуть, що багато було покинутих та ображених жінок, і що саме вони досі проливають свої сльози під стінами замку.

Садиба князів Трубецьких.  

Насправді ж це чиста джерельна вода, до якої сьогодні приїздять помилуватися та освіжитися в спекотний день і місцеві жителі,  і туристи. До водоспадів ведуть вузькі стежки у заростях, поряд - густий солов’їний гай.

До мальовничих водоспадів Трубецьких приїздять помилуватися та освіжитися місцеві жителі і туристи. 

До Олешківських пісків прямуємо через Нову Каховку. Наш гід, начальник відділу рекреації НПП “Нижньодніпровський” Сергій Шкарупа, показує дорогою фрагменти архітектурних ансамблів у стилі сталінського класицизму. “Одеса звикла до барокко, ренесансу та інших европейських стилів, - пояснює Сергій Олексійович, - а тут ми показуємо класичний сталінський стиль. Крім того, незважаючи на те, що Нова Каховка вважається молодим містом, якому ще немає 70 років, воно є чи не єдиним в Україні, де можна споглядати велику кількість “кам’яних вишиванок”. Скульптор Довженко та його  учні, які працювали тут під час будівництва міста,  розписали близько 180 будівель.

І знову на шляху мальовниче місце. Десь за Новою Каховкою туристичний автобус поринає в зелений тунель. Це - арка закоханих, як прозвали її місцеві жителі. Дуже часто сюди приїздять фотографуватися молоді пари, вважаючи це гарною прикметою.

До арки закоханих часто приїздять фотографуватися молоді пари.

Місце сили - Олешківська пустеля

Як розповіли працівники НПП “Олешківські піски” під час екскурсії,  у цих місцях свого часу проходили ініціацію козаки-характерники, великі воїни, які мали надприродні здібності.

За легендами та переказами, вони були відьмаками, цілителями та духовними наставниками на Запорізькій Січі. Ці люди вміли замовляти кулі, ловити їх голими руками на льоту, наводити ману на ворога, гіпнотизувати його. За стародавніми повір’ями, серед характерників були навіть вовкулаки, вбити їх можна було лише срібною кулею. А під час поховання їм у серце вбивали осиновий кілок. Посвячення проходили лише ті з них, хто, крім спеціальної підготовки, протримається певний час серед пісків та спеки без води і їжі.

За легендами, в Олешківській пустелі проходили ініціацію козаки-характерники.

Наша група прибула до цієї пустелі надвечір, коли такі історії справляють найбільше враження. Ми якраз встигли на захід сонця, коли зелений ліс на обрії набув темних і похмурих відтінків, а жовтий пісок та блакитне небо стали грати рожево-фіолетовими барвами, поступово занурюючись у сутінки.

Олешківські піски називають найбільшою пустелею в Європі. Її загальна площа   близько 220 га. Та насправді це не пустеля в прямому сенсі, а напівпустеля. Серед дюн і барханів заввишки від 5 до 20 метрів зустрічається рослинність. Деякими травами харчувалися і самі характерники, перебуваючи тут. Порятунком для місцевого населення рослини з пустелі стали і в часи голодомору. Є тут навіть дерева та луки.

На жаль, повну екскурсію пісками нам провести просто не встигли через те, що вже стемніло. Дуже вже був насичений і різноманітний день. Туристам у кожному місці хотілося побути якомога довше. Із такими яскравими враженнями, зі сподіваннями та обіцянками знову приїхати на Херсонщину одесити поїхали додому.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ