Підтримати нас

“Лагідна українізація”. Мовний омбудсмен пояснив аспекти законодавства

Автор статті
29 вересня 2021 11:59
972
Поширити:

Норми "мовного закону" в Україні набрають чинності поступово, іноді потрібні місяці і навіть роки, перш ніж вони почнуть діяти в повну силу. Такий процес можна назвати "лагідною українізацією".

Ці аргументи навів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час зустрічі з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим, повідомляє сайт мовного омбудсмена.

"Мовний закон імплементується за принципом лагідної українізації. Багато статей, зокрема, і ті, що набули чинності в цьому році, імплементуються поступово, через певний проміжок часу з моменту ухвалення Закону. Тому і сфера обслуговування, і сфера культури мали достатньо часу підготуватися до впровадження вимог законодавства”, - пояснив Кремінь.

Своєю чергою, Абдрахманов поцікавився випадками утиску мов національних меншин в Україні, на що Тарас Кремінь заперечив.

Він підкреслив, що “фейки щодо утисків мов національних меншин та маніпуляції щодо функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя - це елемент гібридної війни, яка вже восьмий рік поспіль триває в Україні”.

Також на зустрічі обговорили нюанси функціонування в Україні мов на регіональному рівні і катастрофічний стан української та інших мов, властивих народу України, на непідконтрольних територіях. Крім того, Верховний Комісар ОБСЄ запропонував ознайомитися з найкращими світовими практиками у сфері захисту державних мов.

Фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ