Підтримати нас

Хто очолить Херсонську ОДА?

Автор статті
24 грудня 2015 05:29
574
Поширити:

Перед святковими вихідними Херсонська область офіційно залишилася без голови ОДА. Президент підписав указ про звільнення Андрія Путілова з цієї посади. Втім, причина такого рішення глави держави скоріше технічна. Кілька тижнів тому Андрія Путілова нова обласна рада вибрала своїм головою. Він був єдиним претендентом на цю посаду і отримав більшість завдяки коаліції БПП, «Нашого краю», «Опозиційного блоку» і РПЛ. Нагадаємо, Путілов став головою Херсонської ОДА на початку вересня 2014 року, склавши мандат народного депутата від партії «УДАР».

Експерт: «У Президента просто поки що немає вдалої кандидатури»...

Наразі в Херсоні говорять про ймовірну кандидатуру нового голови ОДА і менше — про результати роботи Путілова. Між тим, згідно з моніторингом соціально-економічного розвитку регіонів за січень-вересень 2015 року, який днями оприлюднило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Херсонщина посідає лише 17-те місце серед 25 регіонів. Найгірші цифри в інвестиційному розвитку та зовнішньоекономічній співпраці, ефективності ринку праці, розвитку інфраструктури. Найкращі показники — лише в сільськогосподарському виробництві.

«День» поцікавився у херсонських експертів, як вони оцінюють 15 місяців головування попереднього очільника і кого бачать у цьому кріслі, зважаючи на ситуацію в обласній і міській радах та стосунки президентської і прем’єрської команд.

Сергій НIКIТЕНКО, журналіст, ведучий телепрограми «Вимагайте правди»:

— З плюсів Андрія Путілова як голови ОДА я б відзначив створення Національного природного парку «Нижньодніпровський». Це єдине, за що йому можна дякувати. Головний мінус — слабка боротьба з корупцією. Яскравий приклад — справа екс-голови Голопристанської РДА Олександра Богуненка, якого затримали за великий хабар. Після цього Путілов заявляв, що він поборе мафію в Залізному Порту. Інакше кажучи, він намагається взяти під контроль морські узбережжя через своїх людей у місцевому самоврядуванні. Крім того, економічні показники Херсонщини не можна назвати видатними, ми у хвості всіх рейтингів. Також робота адміністрації була досить закрита. І навіть тепер є спроби обмежити доступ громадян до засідань обласної ради. Робота зі ЗМІ полягала у викупі ефірного часу на місцевих каналах, аби вони вихваляли роботу ОДА. Але це не принесло успіху. Фактично БПП програла вибори і в місті, і в області, їм доводиться домовлятися з екс-регіоналами.

Щодо нової кандидатури, я вважаю, що довгий час, може, навіть до літа, у нас не буде нового голови ОДА. Ці обов’язки виконуватиме колишній заступник Путілова Валентина Січова, а він фактично сидітиме на двох стільцях. У Президента, як на мене, просто немає вдалої кандидатури для Херсонщини. Називають радника Порошенка і колишнього голову Севастопольської МДА Сергія Куніцина, але, гадаю, його призначити не наважаться. Можливо, це буде заступник Путілова Вадим Чабан, але після скандалу з Богуненком і в нього мало шансів.

Олег ЗАЙЧЕНКО, журналіст, політичний експерт:

— Із тих повноважень, які є в голови ОДА, Путілов зміг утримати стабільність у Херсонській області. Це якщо виходити з принципу «могло бути й гірше». Із позитивних моментів я б відзначив реальний запуск аеропорту. Це правильний інвестиційний крок, якщо ми говоримо про залучення бізнесу і розвиток туризму. Дуже важливим стало відкриття парку «Нижньодніпровський», незважаючи на браконьєрське лобі. Путілов давно мріяв про це. Також відзначу створення диспетчерського пункту швидкої допомоги, який буде розростатися по районах. На жаль, села зменшуються, тому дуже важливо швидко доставляти людей до лікарень, де можна отримати якісну допомогу. Крім того, разом із народними депутатами від Херсонщини вдалося залучити додатково орієнтовно 100 мільйонів гривень на соціальні проекти. Відзначу й роботу для обороноздатності області. Її, можливо, не видно одразу, але вона тривала, можу стверджувати. Із мінусів Путілова відзначу постійні кадрові прорахунки, скандали, які потрясали ОДА. Наприклад, ситуація з Олександром Богуненком чи Олегом Татаровим. Також багато людей, які працювали на режим Януковича, залишено на ключових посадах. Наприклад, у Бериславі або в Генічеську. Не кажу, що їх взагалі треба прибрати через це, але ключові посади вони займати не повинні. Є посади, де патріотизм, лояльність до України важливіші за професіоналізм.

Гадати щодо нового голови ОДА немає сенсу. Краще сказати про якості, які нам потрібні. Передусім це повинен бути патріот із жорстким стилем управління, адже Херсонщина — прикордонна область. Тут не можна проявляти слабкість. А управлінські якості підтягнуться.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ