Підтримати нас

Кабмін: сільзавод у Геройському підлягає приватизації

Автор статті
02 грудня 2019 09:12
924
Поширити:

Торік державний сільзавод у Геройському Голопристанського району добув зі своїх ставків близько 3 тис тонн садної солі.

Цей продукт доволі цінний, бо містить природні сполуки йоду, кальцію, калію, магнію, бета-каротину. Але його собівартість  немаленька -близько 1,5 тис грн за тонну. Але  інші українські підприємства, що видобувають далеко корисну кам’яну сіль з підземних шахт, пропонують її на ринку по 620 грн за тонну. Тож на прилавки переважно потрапляє саме кам’яна сіль, яку в світі вважається технічною (деякі держави взагалі забороняють її продавати для їжі). Тож  добірну харчову сіль Геройського виробники змушені продавати собі в збиток.  

І ось до списку державних підприємств, які підлягають приватизації, Кабінет міністрів України включив ДП «Геройське дослідно-промислове підприємство». Це єдиний на Херсонщині діючий солезавод в селі Геройському Голопристанського району.

Його директор Андрій Тищенко підтвердив дану інформацію і зазначив, що підприємство вже почало готувати пакет документів для передачі Фонду держмайна України та визначення стартової вартості лота.

Зараз Геройський солезавод – це трудовий колектив з 24 осіб, 180 гектарів території і п’ять садочних басейнів, з яких добувається від 2 до 7 тисяч тонн солі на рік.

Херсонська сіль – цінний харчовий продукт, насичена йодом, вітамінами і мікроелементами, однак продається тільки як технічна, оскільки у підприємства немає коштів на покупку устаткування для промивання, подрібнення і фасування товару.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ