Підтримати нас

Ікра лососева з морів Білорусі. Напередодні новорічних свят українців пригощають імітованим делікатесом

Автор статті
24 грудня 2021 16:38
1,156
Поширити:

Новорічне свято – одне з небагатьох, коли більшість українців може дозволити собі, заощадивши, прикрасити стіл хоч якимись делікатесами. Щобільше: багато хто з нас навіть не думає, щоб у цей день не почастуватися хоча б однією тарілочкою з бутербродами з червоною ікрою. Але в наш час з вибором цієї вишуканості необхідно виявляти виняткову обережність:  фальсифікатори не сплять, а особливо активізуються вони  напередодні всенародних свят.

Так, уже за кілька тижнів до Нового року прилавки магазинів та підозрілі лотки прямо на вулицях виявилися буквально завалені продуктом, який називається “червона ікра”. Наприклад, у Києві підприємливі громадяни організували цілу мережу таких “ікряних” точок, де покупцю пропонують придбати за привабливою ціною нібито справжній делікатес. Продукт розфасований у бляшанки, які імітують звичну для ікри тару. При цьому пропонують взяти участь у своєрідній акції: одна банка коштує 150 гривень, а, купуючи три банки,  викладаєте лише 300 гривень. Спокусившись такими умовами, люди затарюються не лише поштучно, а й оптом. Але, відкривши вдома баночку, споживач незмінно відчуває розчарування.

На масовий фальсифікат червоної ікри, який викинули на прилавки напередодні новорічних свят, вказав, зокрема, виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації “Союз споживачів України” Максим Несміянов. На своїй сторінці у Фейсбуці він підкреслює:

"В Україні з'явилася не тільки підроблена ікра з маркуванням з РФ, але вже з Республіки Білорусь по 150 грн/банку"

Експерт стверджує: це не більше, ніж імітована ікра (білкова), і реальна ціна її в супермаркеті  від 17 до 40 гривень.

Визначаючи, чи справжню ікру ви купуєте, перш за все, слід  звернути увагу на ціну,  банка підробленої ікри не може коштувати 150 гривень: справжня ікра коштуватиме щонайменше втричі дорожче. Також слід звернути увагу на маркування та обов'язкову наявність супровідної інструкції, продубльованої українською мовою. Ікру слід купувати у спеціалізованих  магазинах чи супермаркетах, довіряючи вже перевіреним торговим маркам. Не кажучи вже, що вкрай підозріло виглядає “червона ікра”, нібито виготовлена ​​в Республіці Білорусь. Втім, про що говорити, якщо деякі громадяни досі щиро переконані: там не лише лососеві та інші породи цінної риби водяться, а й морський флот – військово-морський та торговий –  функціонує.

"Ікряні" фальсифікатори чекають нас не тільки на товкучках, а й онлайн, на різних інтернет-ресурсах, яких зараз незчисленно. Там підробку можна купити навіть дешевше, ніж на вулиці. Ось, наприклад, одна з таких пропозицій на OLX. А ось – вже знайома нам “акція”, але вже в інтернеті:

 

Щоб перевірити якість рибної ікри, розфасованої в тару, днями Центр експертиз "Тест" провів власне розслідування, у якому брали участь зразки червоної ікри від різних виробників. Відібрали  12 торгових марок, з яких дві заробили оцінку "незадовільно" (вміст банок виявився зовсім не ікрою), ще кілька отримали  "задовільно" (у них виявилася занадто велика концентрація консервантів і так званого "відстою" - жижі, яка залишається після виїмки ікряних зерен). І лише чотири марки (тобто - лише третина із загального обсягу дослідних зразків) отримали  "відмінно".

Фото зі сторінки Максима Несміянова у Facebook

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ