Підтримати нас

Громадськість закликає Президента відкликати законопроект про Антикорупційний суд, який суперечить висновку Венеційської комісії

Vgoru
Автор статті
28 грудня 2017 03:52
606
Поширити:

Громадські експерти оцінюють законопроект Президента про Вищий антикорупційний суд, як такий, що не відповідає висновку Венеційської комісії та не дозволяє забезпечити незалежність антикорупційного судочинства.

Законопроект № 7440, поданий Президентом на розгляд парламенту 22 грудня 2017 року, суперечить основній рекомендації Венеційської комісії, а саме не передбачає ключової ролі міжнародних донорів у доборі антикорупційних суддів. Так, законопроект надає експертам, номінованим міжнародними донорами, замість ключової, виключно дорадчу роль у доборі антикорупційних суддів. Фактично, передбачається створення нової Громадської ради, аналогічної до Громадської ради доброчесності, як в конкурсі до Верховного суду. Рішення експертів Громадської ради мало не допустити проходу недоброчесних суддів до нового суду, проте цього не сталося.

В законопроекті щодо створення антикорупційного суду так само пропонується створення ради міжнародних експертів. Тим не менше, негативні висновки цієї ради не зобов’яжуть Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС) дискваліфікувати сумнівних кандидатів. Рішення Ради міжнародних експертів зможуть бути подолані 11 членами ВККС так само, як було подолано висновки Громадської ради доброчесності у конкурсі до Верховного Cуду. Нагадуємо, що в процесі добору суддів для нового Верховного Суду, ВККС подолала вето щодо 60% суддів з негативними висновками громадськості. У результаті до Верховного Суду пройшли судді, які покривали суддів Майдану, брали участь у політичних переслідуваннях, порушували права людини та/або не могли пояснити походження великих статків. Тепер, Президент України пропонує повторити модель дорадчого органу, яка вже не спрацювала у конкурсі до нового Верховного Суду у доборі антикорупційних суддів. Таким чином, міжнародні експерти будуть використані лише для легітимації призначення “потрібних” суддів.

Важливо відмітити, що законопроект № 7440 також суперечить рекомендаціям Венеційської комісії в частині визначення юрисдикції суду. Венеційська комісія чітко рекомендувала Україні передбачити, що антикорупційний суд розглядатиме підслідні Національному антикорупійному бюро України злочини щодо топ-корупції. Натомість, Президент пропонує доручити Антикорупційному суду розгляд тисячі справ, не пов’язаних із ТОП-корупцією. Повноваження суду, відповідно до законопроекту №7440, включатимуть розгляд корупційних злочинів в сфері оббігу наркотиків, їх аналогів та зброї, проте не включатимуть брехню в деклараціях та відмивання коштів високопосадовцями. Таким чином, такий антикорупційний суд буде перевантажений не пов’язаними із корупцією злочинами і не матиме часу чи ресурсу сконцентруватися на топ-корупції.

Більше того, законопроект встановлює такі вимоги до кандидатів на посади антикорупційних суддів, за яких сформувати суд буде практично неможливо. Так, на додачу до суддівського, адвокатського або наукового досвіду, кожен кандидат до Вищого антикорупційного суду має також мати “значний досвід професійної діяльності у сфері права з питань протидії корупції у міжнародних організаціях або міжнародних судових органах”. Осіб, що мають такий досвід – одиниці. Більше того, ВККС зможе дискваліфікувати навіть кандидатів, що мають такий досвід, адже Комісія на власний розсуд та без жодних критеріїв вирішуватиме, чи той чи інший кандидат має достатньо “значний” міжнародний досвід.

Наголошуємо, що запропоновані Президентом умови добору суддів та підсудність Вищого антикорупційного суду суперечать рекомендаціям Венеційської комісії та нівелюють саму суть створення антикорупційного суду.

З огляду на зазначене, група “Антикорупційна реформа” РПР та ГО-підписанти звертаються до Президента України із проханням відкликати законопроект 7440 та подати на заміну проект закону, який відповідатиме рекомендаціям Венеційської комісії.

Група “Антикорупційна реформа” РПР

Центр протидії корупції

ACREC

Центр політичних студій та аналітики “Ейдос”

StateWatch

Тransparency Іnternational Україна,

Антикорупційний штаб

Центр політико-правових реформ

Автомайдан

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ