Підтримати нас

Foreign Policy: Україну тривожать спроби зняти з Росії санкції через коронавірус

Автор статті
02 квітня 2020 15:30
744
Поширити:

Через пандемію США постали з найбільшим глобальним викликом для їхньої політики санкцій з 1990-х років.

Зіштовхнувшись з глобальним опором санкціям через тривоги щодо коронавірусу, Україна виступила з самотнім закликом до лідерів ООН зберегти економічний тиск на Росію й інших агресорів, щоб змусити їх дотримуватися міжнародного закону. Київ наполягає, що  відхід від санкцій зараз стане "задобрюванням", повідомляє УНІАН.

"Ми спостерігаємо спроби деяких країн переконати міжнародну спільноту, що санкції обмежують їхню здатність боротися з COVID-19", - цитує Foreign Policy лист посла України в ООН Сергія Кислицю, який він написав Генеральному секретарю організації Антоніу Гутеррешу.

Санкції лишаються важливим інструментом для відновлення поваги до міжнародного закону. Єдиний спосіб зникнення санкцій - це не їхнє скасування під виправданням потреби боротися з новою глобальною пандемією, а через ретельне виконання Хартії ООН і повну відмову від продовження порушень міжнародного закону включно з збройною агресією, окупацією й порушенням прав людини", - наголосив український дипломат.

Заклик України з'явився на тлі появи маловірогідної, але все більшої коаліції сил, до якої входять Китай, Росія, Іран, Північна Корея, конгресмени-демократи в США, гуманітарні організації й керівництво ООН. Всі вони просувають ідею ослаблення санкцій у відповідь на поширення коронавірусу.

"Це стало найбільшим викликом для санкційної політики США з 1990-х років, коли адміністрація Білла Клінтона зіштовхнулася зі звинуваченнями, що широкі санкції проти Іраку причетні до підвищення рівня недоїдання", - йдеться в статті. "Санкції, якими обклали країни, потрібно скасувати, щоб забезпечити доступ до продуктів харчування, важливих поставок і доступу до тестів на COVID-19 і медичної підтримки", - йдеться в звіті ООН, який затвердив Гуттереш і був опублікований у вівторок.

"Настав час для солідарності, а не відторгнення", - йдеться в документі. Кілька конгресменів-демократів у США включно з кандидатами в президенти Берні Сандерсом і Александрією Оказіо-Кортез, сенаторами Крісом Мерфі, Патріком Ліхі і Тімом Кейном закликали адміністрацію Дональда Трампа ослабити санкції проти країн, які сильно постраждали від коронавірусу. Зокрема, вони попросили ослабити тиск на Іран і Венесуелу, які через обмеження не можуть імпортувати важливе медичне обладнання й засоби захисту.

"Ми не повинні почуватися винними через санкції, крапка. Ми не запровадили їх просто так. Санкції з'явилися через вагомі причини. Але під час пандемії коронавірусу гуманітарний вплив санкцій - це важливе питання, яке варто підняти", - сказав колишній дипломат Деніел Фрід. Читайте також Британський банк отримав рекордний штраф через порушення санкцій против РФ Адміністрація Трампа випустила рішення про виключення для країн під санкціями, які стосуються гуманітарних поставок. Але Фрід каже, що нові американські умови надто складні, щоб з ними працювати. "Це не здається серйозною ініціативою. Це більше схоже на бюрократичну спритність", - додав він. "Право на здоров'я входить до прав людини", - сказав директор від ООН в Human Rights Watch Луї Шарбонно, який минулого року опублікував звіт про вплив санкцій США на охорону здоров'я в Ірані.

"В Ірані ми бачимо, що виключення з санкцій стосовно медицини й гуманітарної допомоги не працюють. Глобальна криза охорони здоров'я почалася, триває пандемія. Країнам потрібно зробити все, щоб не погіршувати ситуацію", - сказав Шарбонно. Китай і Росія очолюють коаліцію країн, до якої входять також Куба, Іран, Нікарагуа, КНДР, Сирія і Венесуела. Вони намагаються використати пандемію коронавірусу як виправдання для ослаблення санкцій США.   "З усією повагою ми закликаємо вас повністю й негайно скасувати такі незаконні, примусові й вибіркові заходи економічного тиску, - йдеться в листі восьми урядів до Гутерреша за 25 березня. "Як ви добре знаєте, ми живемо у взаємопов'язаному світі. Таким чином, у контексті глобальної пандемії затримка медичних заходів у одній країні підвищує ризики для нас всіх", - йдеться в листі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ