Підтримати нас

До “Мельпомени Таврії” залишилось...

Автор статті
22 червня 2021 15:00
1,179
Поширити:

Так-так, театр уже розпочав зворотній відлік до початку фестивалю.

Про плани щодо “Мельпомени Таврії” та інших фестивалів, про досягнення сезону, що минає, розповіли на прес-конференції керівниця літературно-драматичної частини Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша Альона Мовчан та представниця оргкомітету фестивалю “Мельпомена Таврії” Ольга Курачова.

Спочатку вирішили підвести підсумки сезону, що минає, і вразили цифрами — зрозумілими і не дуже: 15 прем’єр, 285 зіграних вистав, майже 68 тисяч проданих квитків (і це за ковідними нормами!). Кажуть, що це не межа, і що готові працювати далі, аби глядачі отримали насолоду. Навіть інтригують новими ідеями на наступний сезон. А ще мають плюс два заслужених артиста (Таїсія Новачук і Євген Гамаюнов) і одну народну (Ружена Рубльова). Згадали і різні театралізовані проєкти, і аукціон ролей (15 людей придбали ролі у виставі “12 стільців”), і міжнародну співпрацю, що тривала попри пандемію (результат — вистава “Станцюй зі мною танго”, поставлена грузинським режисером Кахою Гогідзе). Зовсім скоро, 3-5 липня, Херсон прийматиме і вистави театрального фестивалю “Молоко”, що цьогоріч вперше за свою історію вийшов за рамки Одеси.

Але головна новина — театр активно готується до проведення “Мельпомени Таврії”. На відміну від минулого року, цьогорічний фестиваль обіцяє бути масштабним: з 3 по 11 вересня херсонців і гостей міста чекають чотири десятки вистав 40 театрів. Більшу частину театральної програми сформують українські театри, з яскравих імен - Молодий театр, Дикий театр, театр Франка, театр “Золоті ворота”, обидва миколаївські театри (український та російський). Також приїдуть колективи з Вірменії, Грузії, Ізраїлю, Туреччини, сподіваються на участь театрів з Потругалії та Білорусі. Польща та Румунія будуть представлені режисерами, які поставили вистави в українських театрах. Очікуються останні театральні хіти української сцени і вкрай різноманітна програма. Чим дивуватимуть фестивальну спільноту господарі, поки залишається у таємниці, але херсонський драматичний театр буде представлений на фестивалі обов’язково. 

У фестивальному вирі будуть задіяні усі сценічні майданчики драматичного театру та 10 інших локацій: театр ляльок, Urban CAD, лісовий театр, бібліотека Гончара, обласний палац культури, бібліотека ХДУ. А найяскравішою родзинкою може стати унікальна подія, яку готують разом херсонський театр і ГОГОЛЬ-фест в Олешківській пустелі. Така кооперація просто приречена на успіх, обіцяють, що цей культурний продукт здійснить “розрив шаблону” на всеукраїнському рівні. Відомо, що буде задіяна дуже потужна технічна складова, а подробиці будуть відомі згодом.

Загалом, фестивальна програма відбуватиметься між карнавальною ходою (3 вересня) та парусною регатою (11 вересня). Збережуться традиції минулорічних фестивалів (нарада директорів театрів, літературна сцена, освітня програма, яку цьогоріч дещо переформатують, тематичні зустрічі тощо).

І раз почали з цифр, то цифрами і завершимо: бюджет цьогорічного фестивалю - 2,5 млн. грн, це фінансування з обласного та місцевого бюджетів, реінвестиції (кошти з проданих квитків), і зараз йде переговорна процедура на тримання гранту Українського культурного фонду. Очікується близько тисячі учасників і як мінімум 10-15 тисяч глядачів (остання цифра залежить від рівня карантинних обмежень).

Тож чекаємо на фестиваль і нові театральні вистави (тільки на серпень заплановано три прем’єри).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ