Підтримати нас

Чим займатиметься уповноважений із захисту мови

Автор статті
11 серпня 2019 12:20
691
Поширити:

Уряд України оголосив конкурс на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Заяви прийматимуть до 30 серпня. Чим займатиметься посадовець розповів Gazeta.ua громадський діяч Роман Матис.

"Зможемо звертатися до нього щодо порушення всіх мовних прав. Можна напряму йти до поліції чи суду, але виникають проблеми з процедурою. Омбудсмен допоможе звернутися правильно. Вкаже, як зґенерувати потрібні запити до органів і служб щодо усунення причин виникнення конфліктної ситуації, щоб вона більше не повторювалась. Відповідатиме за забезпечення мовних прав українців в Україні. Контролюватиме виконання мовного закону органами виконавчої влади", - повідомив Роман Матис.

Подібні посади існують в інших країнах. Буває, що разом із уповноваженим ще є посади мовних інспекторів.

"Різниця в тому, що уповноважений лише реагує на звернення громадян, а інспектор сам може ініціювати перевірку дотримання мовного законодавства. У нас у проекті закону були мовні інспектори. Але опоненти зробили з цього лякалку. Наче будуть ходити загони молодиків і утискати російськомовних. Ми були змушені прибрати це, щоб набрати достатню кількість голосів", - розповів він.

"Уповноважений має бути людиною з досвідом правозахистної діяльності. Має розуміти механізми лобіювання та вирішення проблем, перейматися мовною ситуацією в країні. Середовище співавторів мовного закону та активістів не буде впливати на обрання уповноваженого з захисту державної мови. Це ініціатива офісу омбудсмена. Нас звинувачували у тому, що ми займаємося законом із метою отримати в майбутньому посади. Виявилося, що кожен має свою роботу і не подається на посаду уповноваженого", - каже Матис.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ