Підтримати нас

“Золотий батон”. Українців попереджають про гострий дефіцит хліба

Автор статті
21 грудня 2021 09:00
1,079
Поширити:

Останнім часом щодня, вирушаючи до супермаркетів, продуктових магазинів та на ринки, українці мають недобрі передчуття, очікуючи, що їх знову неприємно здивують цінники на товарах.

На жаль, найчастіше ці передчуття не зраджують. І найтривожніше, що ціни зростають на продукти найпершої необхідності. Наприклад, буханець нарізного хліба в супермаркеті або хлібний батон коштують вже по 18, 19, 20 гривень і навіть вище, про що ще на початку цього року неможливо було й подумати.

Але, як з'ясовується, цілком можливо, що найближчим часом ці ціни залишаться в минулому, і за хліб доведеться платити це більше. Зокрема, це випливає з листа Всеукраїнської асоціації пекарів та асоціації “Укрхлібпром”, який днями було надіслано президенту Володимиру Зеленському та Кабміну. Текст цього документу цитує видання "Економічна правда".

Хлібопекарі запевняють, що незабаром українські споживачі не просто переплачуватимуть за хліб, але ризикують зустрітися з гострим дефіцитом цього найважливішого продукту. Бо поточного року для відповідної індустрії ціни на газ підвищилися приблизно в десять разів, а в контрактах на січень 2022 року закладено ціну - 52 тисячі гривень за 1 тисячу кубометрів "блакитного палива". При цьому експерти (зокрема, співвласник HD-group Сергій Чекальський) пояснюють: зараз пекарі штучно позбавлені можливості підвищити ціну на свою продукцію, адже вона вже зафіксована у контрактах з рітейлерами на певний час.

Усі ці тенденції неминуче призведуть до масштабних перебоїв із постачанням хлібобулочної продукції, зазначається у листі.

"Стан речей найближчим часом невідворотно спровокує перебої у виробництві хліба та його постачаннях до торгових закладів, неминуче виникнення соціальної напруги у суспільстві та інших негативних наслідків економічного та соціального характеру", - пишуть хлібопекарі.

Щоб уникнути катастрофічних наслідків, вважають автори документу, український уряд має невідкладно вжити заходів щодо забезпечення галузі так званим “пільговим” газом, або ж фінансувати бюджетним коштом закупівлю 10-12 мільйонів кубометрів газу на місяць.

Як заявляє президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко, близько 90% великих українських виробників хлібобулочних виробів та переважна більшість дрібних при виробництві використовують саме природний газ, тому цілком зрозуміла їхня тотальна залежність від цього енергоресурсу.

Також Дудченко стверджує, що цього року виросли й ціни на інші товари, які супроводжують виробництво хлібобулочних виробів. Так, цукор та олія у порівнянні з минулим роком подорожчали вдвічі, майже на 30% підвищилася ціна на пшеницю, а рівень інфляції у річному вимірі становив понад 10%.

У такій ситуації, резюмує президент ВАП, українці мають бути готовими, що ціни на хліб найближчим часом зростуть у середньому ще на 10-25%.

Тим часом ціни на газ цього року суттєво зросли у всій Європі, а на ринку спостерігається дефіцит. Так, на 13 грудня газові сховища у країнах ЄС та

Великобританії були заповнені лише на 62%, тоді як звичайний обсяг перед початком опалювального сезону у цих державах становить 84%. Ціни на газ у Європі на початку року коливалися в межах 250-300 доларів за тисячу кубометрів, а вже у вересні вони вперше в історії подолали позначку 1000 доларів за 1000 кубометрів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ