Підтримати нас

Знову «курячий» карантин

Автор статті
24 грудня 2016 03:02
585
Поширити:

Ще в двох районах області виявлені осередки пташиного грипу. Сезон полювання на пернату і водоплавну дичину, який мав тривати до 1 січня 2017 року, перерваний достроково.

Нагадаємо, перший спалах пташиного грипу в цьому році був зафіксований на Херсонщині в кінці листопада, у Новоолексіївці Каланчацького району. Падіж свійської птиці почався майже одночасно одразу на п’яти подвір’ях.

У Київській лабораторії у загиблих курей виявлено високопатогенний грип типу АН5. Він не тільки стрімко поширюється серед пернатих, але може заразити і людини. Тому в області одразу ж почала роботу Державна надзвичайна протиепізоотична комісія. Фахівці (ветлікарі і співробітники служби з надзвичайних ситуацій) обійшли всі 252 подвір’я, перерахували всіх курей, качок, індиків і гусей. Виявилося, що домашня птиця утримувалася в 220 дворах –  4,5 тисячі голів. І всіх їх довелося вбити і спалити. Також всі ділянки, де утримували домашню птицю (на площі 8275 кв. м.), були оброблені деззасобами. А на виставлених навколо села карантинних постах обробляли автомобілі і перевіряли  багаж, щоб тушки птахів “не виїхали” за межі села. Паралельно фахівці з’ясували, звідки в селі з’явився пташиний грип. Причин, як виявилося, було дві. В одних випадках мисливці принесли дичину, тушки диких качок, а їх тельбухи згодували курям. А в інших – домашні гуси плавали разом з дикими птахами в річці Каланчак і заразилися. Саме дикі водоплавні найчастіше є розповсюджувачами цієї хвороби, особливо качки та гуси. Вони мають більш стійкий імунітет, менш схильні до вірусу, і несуть його в собі на десятки тисяч кілометрів. А домашня птиця дуже швидко захворює і гине впродовж двох-трьох діб.

Україна, відповідно до міжнародних зобов’язань, інформувала закордон про ситуацію в Новоолексіївці. Європа одразу ж заборонила ввезення всіх українських курей і продуктів з неї – з усіх без винятку регіонів країни, а Гонконг відмовився від яєць з нашої області.

Мораторій на курятину повинен був закінчитися 21 грудня, якби не нові осередки пташиного грипу, які виявили у нас в області минулого тижня. Спочатку був зафіксований падіж свійської птиці в одному дворі села Новодмитрівка Генічеського району, потім – в Цукурах Каховського району. І обидва рази лабораторія в столиці виявила пташиний грип. Кури в цих випадках також заразилися, з’ївши нутрощі диких качок, які принесли додому мисливці. Також виявлені тушки диких птахів, теж загиблих від вірусу.

На село Новодмитрівка Генічеського району, село Цукури і мисливські угіддя Новокам’янської сільської ради Каховського району накладено карантин – на 21 добу. При в’їзді на ці території встановили дезінфекційні бар’єри, на яких діє сувора пропускна система. Весь транспорт, що виїжджає за межі району, ретельно перевіряють, щоб не допустити поширення захворювання і, в тому числі, продаж тушок  птиці з цих сіл на ринках. До введення карантину в Новоолексіївці утримували 1018 голів домашньої птиці, в Цукурах – 1134. А вилучено та спалено в Каховському районі – 45 голів птиці (92 кг) і 1061 кг відходів (внутрішні органи і голови), в Генічеському районі – 120 курей, 110 качок і 2 індокачки.

Також заборонено полювання на диких птахів. Taк вирішилa oблaснa надзвичайна протиепізоотична комісія. Проводитимуться лише кoн­трoльні відстріли пернaтoй дичини для  досліджень – нa предмет зaрaження пташиним грипoм.

А в ніч із середи, 21 грудня, на четвер, у столичну лабораторію “поїхали” біопроби, відібрані у здорових птахів як на приватних подвір’ях, так і на птахофабриках. Епідеміологічні служби роблять усе, щоб довести: вогнища локалізовані і поширення хвороби попереджено. Можливо, такі заходи допоможуть зняти заборону на експорт курятини в Європу, якщо не з Херсонщини, то хоча б із інших областей України.

І останнє. Фактів зараження людей на Херсонщині не виявлено. Також вітчизняні лабораторії не підтвердили, що виявлений вірус може передатися людині. Проте фахівці Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів у Херсонській області рекомендують всім дотримуватися хоча б елементарних правил біобезпеки: ошпарювати окропом всі поверхні, які контактували з сирим пташиним м’ясом і ретельно мити руки з милом. Вірус пташиного грипу морозу не боїться, але при високих температурах і під дією дезинфекційних засобів – гине.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ