Підтримати нас

"Знайшли у собі сили говорити" - в Києві показали фільм про полонених

12 жовтня 2018 06:06
254
Поширити:

5 колишніх полонених стали героями фільму "Крихка Свобода". Прем'єра кінокартини про проблему незаконного ув'язнення відбулася 10 жовтня в кінотеатрі Жовтень.

Кінематографісти об'єднання Вавилон'13 та студії DocNoteFilms, спільно з правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) створили 35-хвилинну документальну картину про долі чоловіків і жінок, які були ув'язнені в підвалі приміщення колишньої Луганської ОДА, одразу ж після окупації регіону. Про це пище Gazeta.ua.

На прем'єру прийшли кінематографісти, правозахисники, а головне – прийшли самі герої фільму. 5 колишніх полонених таки вийшли на сцену, щоби глядач остаточно зрозумів, що все на екрані – не вигадка.

"Людей, які пережили незаконне ув'язнення, зазнали різних форм насильства, дуже непросто переконати розказати про біль побаченого і пережитого. Переважно єдине, що ми можемо запропонувати "в обмін" на історію цих людей - це наші власні слова про важливість документування злочинів. Я говорю про необхідність збереження історичної пам'яті, про потребу притягнення злочинців до відповідальності, про те, що майбутнє примирення не відбудеться без встановлення правди", - каже Володимир Щербаченко,правозахисник Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Саме документатори Центру виступили консультантами змісту фільму та допомогли з пошуком героїв.

Режисер Костянтин Кляцкін по-особливому підійшов до сюжетного вирішення. За словами режисера, "кіно було приводом поговорити про болючу тему, яка майже не підіймається". Для нього була важливою проблема незаконного ув'язнення ще й тому, що його колегу Олега Сенцова так само незаконно утримують у тюрмі. З кожною хвилиною фільму глядач все більше дізнавався про те, про що публічно майже не говорять. І лише відведений в бік погляд людини, яка пережила полон, говорив про все.

 Прем'єра кінокартини пройшла в кінотеатрі "Жовтень" в Києві 10 жовтня
Прем'єра кінокартини пройшла в кінотеатрі "Жовтень" в Києві 10 жовтня

Після закінчення фільму в залі запанувала кілька тиша і глядачам було важко висловити свої враження, поділитися думками. І лише коли герої фільму вийшли на сцену, майже двісті глядачів, які були в залі, аплодували стоячи.

"Звісно, ті, хто вчиняли злочини, мають понести відповідальність, згідно закону. А от питання до тих, хто мовчав, інакше", - каже одна з героїнь Вікторія Кононова. – "Запевняю вас, якщо певний вплив буде застосовано до цієї аудиторії, то розділяться тут приблизно так само, як на сході. Така ж кількість буде тих, хто мовчатиме, приблизно така ж кількість писатиме доноси на свого сусіда, приблизно така ж кількість піде в конвой у підвал. Тому перш ніж застосовувати якісь міри, робити висновки поза законом, подумайте про це".

Виступ колишніх бранців після прем'єри фільму "Крихка Свобода"

Виступ колишніх бранців після прем'єри фільму "Крихка Свобода"

Над фільмом працювали: режисер фільму - Костянтин Кляцкін, оператор-постановник - Павло Липа, композитор - Роман Вишневський, звукорежисер - Василь Явтушенко, виконавчий продюсер - Сергій Малярчук, художник - Ласло Алмаші, дизайнер анімації - Сергій Григор'єв, пошук героїв та змістовне консультування - Володимир Щербаченко, Ганна Янова.

Документальний фільм "Крихка Свобода" доступний до показів у різних містах України. У вільному доступі можна буде побачити фільм після участі в кінофестивалях. А всі деталі і новини про фільм можна знайти на сторінці у фейсбуці "Крихка Свобода".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ