Підтримати нас

Згадка про...майбутнє

28 квітня 2016 10:31
688
Поширити:

У Херсоні побільшало пам’ятних місць. На Вербну Неділю громадськість врочисто відкрила меморіальну дошку на честь утворення в 1989 році крайового осередку Народного Руху України. Заспівали славень, вшанували хвилиною мовчання тих побратимів, котрі вже у вічності, поговорили про наболіле.

Хронологію подій, становище в країні, що виривалася з тюремних лабет СРСР, стисло описав активіст Руху, його добровільний архіваріус Олександр Жупина. Координатор Центру допомоги учасникам АТО Галина Уманець та рухівець 90-х Сергій Басюк більш говорили про злободенне, про погіршення соціально-економічного становища громадян. Коли люди зневірюються, то шукають підтримки в політичних солодкоголосих шахраїв-одноденок, щедрих на будь-які обіцянки.

- Коли ми з Дмитром Павличком у літаку, на рейсі до Литви, обговорювали Програму Руху, - поділився спогадом поет, лауреат Шевченківської премії, почесний громадянин Херсона Анатолій Кичинський, - то в уяві малювалася щаслива й заможна Україна. Незалежність ми здобули, але, виявилося, що не тільки сусіди проти, а й дехто з формальних співвітчизників шкодить становленню держави.

Вів зібрання голова крайової організації Народного Руху Херсонщини, заступник директора Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики-начальник управління внутрішньополітичної діяльності облдержадміністрації Павло Гавриш. Разом з ветераном-рухівцем, колись репресованим правозахисником, поетом Миколою Василенком вони спільно із Сергієм Басюком й відкрили полотнище, під яким присутні побачили саму дошку, виконану скульптором Віктором Тишкевичем в стилі українського барокко. Як і попередні промовці, вони підкреслили: «Хоча цей пам’ятний знак і про нас, але від вже не для нас, а для молоді та прийдешніх поколінь».

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко привітав присутніх зі знаменною подією, вдячно відгукнувся про їхню потужну роботу на користь громади. Він по-дружньому закликав до подальшої співпраці для утвердження демократії та справедливості. Бо чвертьстолітній досвід самостійності держави містить уроки як для держави, так і для рідного міста.

Після почутого й побаченого залишилося стійке переконання, що крайовий осередок Народного Руху не застарів, не вичерпався, а готовий знову піднести гасла, проголошені ще В’ячеславом Чорноволом. Адже чимало горе-політиків перехопили, наприклад, заклик: "Бандитам-тюрми!” - однак, посівши владні крісла, зробили все, щоб винуватці уникли покарань. З ідеями Руху наш народ здобув державі Незалежність. Та мрії про заможних країну та громадянина залишаються не реалізованими. Тому меморіальний знак ще й нагадування про те, що мусить здійснитися у майбутньому.

${gallery:1fa5a94a05150439161c2efdeab4a863}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ