Підтримати нас

Завдяки семикласнику на Херсонщині стало одним заповідником більше

Vgoru
Автор статті
18 червня 2016 03:50
610
Поширити:

Балка Вали-Воли офіційно увійшла до природно-заповідного фонду Херсонської області й отримала охоронний статус ландшафтного заказника місцевого значення завдяки учню 7 класу Каховської СЗОШ No2 Ярославу Хоменко.

Школяр не тільки дослідив походження назви улюбленого місця відпочинку розташованого між селами Любимівка та Софіївка Каховського району, а й разом з батьками та професором Херсонського державного університету Михайлом Бойком допоміг зберегти його первозданну красу, передає Каховська зоря.


Ярослав Хоменко розповів про таємницю Каховської балки у рамках конкурсу "Легенди Херсонщини", організованого благодійним фондом "Майбутнє Херсонщини".

«Природу Таврії дуже змінила людина, але є в нашім краї місця, де ще можна зустрітися зі справжнім степом, де хвилюється від вітру різнотрав'я, посміхаються блакитноокі волошки, гудуть працьовиті бджоли... - пише юний краєзнавець. – Одним із таких дивовижних місць є невелика зелена балка, що розташована між селами Любимівка та Софіївка Каховського району. Я заздрю тому, хто ще не занурювався до світу її чарівної природи! Ми з батьками так полюбили цю затишну балку, що кожні вихідні вирушаємо до неї в гості».

Семикласник зацікавився історією походження назви улюбленого місця.

«Спочатку ми зібрали всі назви цієї балки: Вали-Воли, Воли-Воли, Вали-Вали, Воли-Вали, - згадує Ярослав Хоменко. – На історичних картах Таврійської губернії виявилось, що на місці нашої балки існував лиман Вольні води. Цікаво, але не зовсім зрозуміло».

Юний дослідник вирішив провести опитування серед мешканців-старожилів Каховки та Любимівки. У народному сказанні про походження однієї з балок Каховського району розповідається наступне: "Давним-давно в незапам'ятні часи жив у селі Софіївка один багач на прізвище Мелейко. Мав він дуже гарну доньку, яка невдовзі повинна була вийти заміж. Якось їхала та донька з нареченим з Каховки, де були чи то на ярмарку, чи на базарі. Їхали вони на возі, запряженому волами. Раптом чорні хмари заволокли небо. Грянув грім, а потім почалася страшенна злива. Віз якраз опинився у балці між Софіївкою та Сомовим (так раніше називалася Любимівка). По балці побігли такі згони, що страшно було дивитись. Вони, ревучи, змітали все на своєму шляху. Ці згони начебто звалили з ніг і віз, і волів. З тих пір балку люди називають Вали-Воли. А от що сталося з молодими, хто знає? Сподіваюся, що вони врятувалися, одружилися й жили довго та щасливо!"

«Ще й сьогодні могутніми валами здіймаються береги славетного Дніпра, відкриваючи мандрівникам всю свою велич й незайману красу, - пише Ярослав Хоменко. - Таврійський степ з таємничими скіфськими курганами, з дивом древнього городища, мальовничими дніпровськими схилами по праву є одним із чудес Херсонської землі. Ми запрошуємо всіх туристів, мандрівників, натуралістів та людей, які закохані в природу, познайомитися з степовими схилами узбережжя Каховського водосховища, а саме однієї з його заток - балки Вали- Воли, та пройтися незабутньою екологічною стежкою цього регіону!».

Каховський семикласник переконаний, що необхідно знати історію свого рідного краю, походження назв його історичних та природних пам'яток, географічних об'єктів. «Ми з батьками надзвичайно раді, що з'ясували вірне тлумачення назви "Вали- Воли" - від "валити волів", - пояснює краєзнавець. - Проте ми дуже хотіли допомогти нашій балочці зберегти свою первозданну красу. Чотирирічні зусилля не пройшли даром - завдячуючи тісній співпраці з профессором Херсонського державного університету Бойком Михайлом Федосійовичем, балка Вали-Воли офіційно увійшла до природно-заповідного фонду Херсонської області й отримала охоронний статус ландшафтного заказника місцевого значення!».

Любіть, поважайте, цініть свій край з його багатою, дивовижною історією, закликає каховський семикласник.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ